E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

‘Appeltaart’ voor iedereen!

Bij Anouk thuis is iedereen dol op appeltaart. Daarom maakt ze een flinke vaas met appeltaart trifle voor het hele gezin. Lepel gereed en laagjes scheppen maar. Met een mooi appelboom-decoratiebeslag aan de zijkant is deze trifle bovendien een prachtig plaatje.

Anouk

Recept van
Anouk

Cake
Moeilijk
(25) reviews

Ingrediënten

Gebrande noten

  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram blanke amandelen
  • 100 gram hazelnoten

Appelhavermoutkoek

  • 400 gram roomboter
  • 500 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 250 gram havermout
  • 500 gram (bio) patent tarwebloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 4 Jonagold appels
  • 4 theelepels kaneel

Decoratiebeslag

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram eiwit
  • 50 gram (bio) patent tarwebloem
  • groene kleurstof
  • rode kleurstof
  • bruine voedselkleurstof

Gezouten karamelsaus

  • 50 gram water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 90 gram ongezoete slagroom
  • 50 gram roomboter
  • 5 gram grof zeezout

Jocondebiscuit

  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 170 gram amandelmeel
  • 80 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 40 gram (bio) patent tarwebloem
  • 150 gram eiwit
  • 0.5 theelepel amandelextract

Gebakken fruit

  • 8 Jonagold appels
  • 1 verse ananas
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 50 milliliter amandellikeur

Kaneelroom

  • 500 gram mascarpone
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1000 gram slagroom (ongezoet, 40%)
  • 3 eetlepels kaneel
  • 2 citroenen
  • 25 milliliter amandellikeur

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Appelboom patroon
  • Bakvorm(en) van 30 x 20 centimeter (2x)
  • Ronde uitsteker op de afmeting van je trifleschaal (+/- ø 20 centimeter)
  • Grote kartelspuitmond 
  • Spuitzak
  • Grove rasp
  • Handmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Roosters
  • Thermometer
  • Patroon appelboompjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een aantal vellen bakpapier klaar.
  • Teken of print een appelboom patroon van ongeveer 8 centimeter hoog.
  • Vet bakblik(ken) van 30 x 20 centimeter in.
  • Zet een trifleschaal met rechte zijkant klaar.

Gebrande noten

  • Rooster de noten op de met bakpapier beklede bakplaat voor 15 minuten.
  • Roer tussendoor om.
  • Laat afkoelen tot gebruik en hak grof.

Appelhavermoutkoek

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Smelt de roomboter.
  • Voeg de basterdsuiker toe.
  • Roer de havermout erdoor.
  • Meng de bloem en het bakpoeder erdoor tot een mooi beslag.
  • Verdeel het beslag in 2 delen.
  • Verdeel 2/3e van elk deel over de bodem van een bakblik van 30 x 20 centimeter.
  • Rasp de appels en meng met de kaneel.
  • Verdeel de geraspte appel over het beslag en druk goed aan.
  • Verkruimel het overige beslag over de appels en druk licht aan.
  • Bak de koek(en) in 30-40 minuten gaar.
  • Steek uit iedere koek 2 cirkels in het formaat van je trifleschaal.
  • Snijd de restanten in stukjes en laat afkoelen.

Decoratiebeslag

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Klop de boter met de poedersuiker zacht en romig.
  • Voeg het eiwit toe.
  • Zeef de bloem en meng door het beslag.
  • Verdeel het beslag in 3 delen.
  • Geef elk deel een andere kleur: groen, rood en bruin.
  • Doe het beslag in spuitzakken.
  • Spuit 6x het appelboom patroon in rijen op bakpapier.
  • Laat 30 minuten opstijven in de vriezer.

Gezouten karamelsaus

  • Verwarm de suiker met het water tot 180 graden.
  • Verwarm de slagroom tot het bijna kookt.
  • Voeg de slagroom toe aan de karamel.
  • Haal de pan van de warmtebron, laat even pruttelen en roer goed door.
  • Voeg de boter toe en roer door.
  • Breng op smaak met grof zeezout.
  • Laat afkoelen.
  • Doe in een kleine spuitzak voor gebruik.

Jocondebiscuit

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Meng de boter, de helft van de suiker, het ei en amandelmeel door elkaar.
  • Voeg de bloem toe aan het beslag.
  • Klop het eiwit op tot stijve pieken.
  • Voeg de overige suiker beetje bij beetje toe.
  • Spatel het eiwit in tenminste 3 delen door het beslag.
  • Voeg het amandelextract toe en roer door.
  • Smeer het beslag uit over het decoratiebeslag.
  • Bak het overgebleven beslag los af op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het beslag in 8 tot 10 minuten af.
  • Bestrooi het deeg na het bakken met poedersuiker en keer ze om.
  • Snijd stroken van 10 centimeter hoogte uit de plak met decoratiebeslag.
  • Steek uit het andere deeg cirkels ter grootte van de trifleschaal.

Gebakken fruit

  • Schil en snijd de appels in stukjes.
  • Maak de ananas schoon en snijd in stukjes.
  • Verwarm de boter in een koekenpan en bak het fruit.
  • Voeg de suiker toe.
  • Breng op smaak met kaneel en likeur.
  • Laat afkoelen tot gebruik.

Kaneelroom

  • Klop de mascarpone en suiker door elkaar.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Vouw de slagroom door de mascarpone.
  • Breng de room op smaak met kaneel, citroensap en likeur.
  • Doe 5/6e deel in een spuitzak en leg koel tot gebruik.
  • Doe 1/6e in een spuitzak met gekarteld spuitmondje voor decoratie.

Opbouw

  • Zet de stroken decoratiebeslag onder in de trifleschaal tegen de zijkant aan.
  • Leg een appelhavermoutkoek op de bodem.
  • Vul met een laag kaneelroom.
  • Verdeel een deel van het gebakken fruit en de gebrande noten hierover.
  • Leg hier weer een appelhavermoutkoek op.
  • Vul weer met een laag kaneelroom en het gebakken fruit en gebrande noten.
  • Herhaal weer met een plak appelhavermoutkoek.
  • Leg hier een plak jocondebiscuit op.
  • Herhaal weer met kaneelroom, gebakken fruit en gebrande noten.
  • En herhaal dit tot je alles hebt opgebruikt.
  • Giet de karamelsaus bovenop de triffle.
  • Decoreer met toeven kaneelroom, stukjes appelhavermoutkoek, gebakken fruit en gebrande noten.

Presentatie

  • Hoge trifleschaal van +/- ø 20 centimeter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.