E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Allemachtig Schilderachtig

Dit taartje vraagt om een creatieve thuisbakker: met het kleurenpoeder kun je namelijk alle kanten op. Let op dat de marsepeinlaag strak om de taart ligt.

Manuela

Recept van
Manuela

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 225 gram eiwitten
  • 165 gram suiker
  • 150 gram eidooiers
  • 158 gram patentbloem
  • 12 gram maïzena
  • zachte boter

Marsepein

  • 250 gram amandelschaafsel
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • drupjes Marasquin likeur
  • 25 gram poedersuiker

Botercrème

  • 3 M-maat eieren
  • 200 gram suiker
  • 75 gram water
  • 3 eidooiers
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel marasquin of marachino

Abrikozenjam

  • 750 gram abrikozen
  • 750 gram suiker
  • 1 eetlepel water

Trempeersiroop

  • 50 gram water
  • 50 gram suiker
  • 100 gram abrikozenmoes of -jam
  • 20 gram marasquin of marachino

Samenstellen

  • 15 Amarenen kersen
  • Rainbow Dust aubergine (poeder) kleurstof
  • Rainbow Dust gele (poeder) kleurstof
  • Rainbow Dust Zwarte (poeder) kleurstof

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet 3 bakringen met een diameter van 24 centimeter lichtjes in met roomboter.
  • Zet elke bakring op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Leg een grote spuitzak klaar met een ronde spuitmond.
  • Maak de marsepein eventueel al een dag van te voren, bewaar in de koelkast.
  • Begin een dag van te voren met de abrikozenjam.

Biscuit

  • Doe de eieren in een schaal met warm water, om ze wat op te warmen. Spit de eieren en zorg er voor dat het eiwit schoon is.
  • Klop de eiwitten los in de keukenmachine. Zodra ze los komen, voeg suiker toe en blijf kloppen tot stijve pieken vormen.
  • Zet de machine op de laagste stand en schenk de eidooiers erbij. Laat nog 10 seconden draaien.
  • Haal het kom uit de machine en controleer of alles nog goed gemengd is. Spatel zo nodig nog even door.
  • Zeef bloem en maïzena boven het beslag en spatel het er voorzichtig door.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit netjes een bodem in iedere bakring.
  • Bak de ringen 1 voor 1 circa 8-9 minuten in de oven.
  • Zodra de biscuits in de oven staan, verlaag de temperatuur direct naar 230°C.
  • Haal uit de oven en snijd de randen los. Verwijder de ringen en laat de biscuits afkoelen op een rooster.

Marsepein

  • Doe geschaafde amandelen en poedersuiker in een keukenmachine met scherpe mesjes en mix tot een zeer fijne massa.
  • Voeg het eiwit en een paar druppels Marasquin toe. Pulseer een paar keer zodat het goed gemengd is.
  • Kneed de marsepein nog even met de hand na.

Botercrème

  • Doe eieren even in een schaal met warm water om ze op te warmen.
  • Doe suiker en water in een steelpan en verwarm op matig vuur. Niet roeren! Verwarm tot 120°C, gebruik een (suiker)thermometer.
  • Breek ondertussen de eieren en doe ze in de beslagkom van de keukenmachine. Voeg de eidooiers toe. Zodra de suikerstroop bijna op temperatuur is, klop de eieren op hoge snelheid tot een lichte mousse.
  • Verlaag de snelheid en giet de suikerstroop er voorzichtig bij, pas op dat het niet opspat!
  • Klop de massa tot (iets warmer dan) kamertemperatuur. Voeg boter beetje bij beetje toe, klop iedere keer goed door voordat u nog wat toevoegt. Klop het verder op de middelste stand nog ongeveer 10 minuten door. Schenk ondertussen de de marasquin er bij. Laat de crème draaien tot het een mooie consistentie heeft.

Abrikozenjam

  • Haal de pitten uit de abrikozen en snijd ze in kleine stukjes. Doe in een steelpannetje.
  • Voeg suiker en water toe.
  • Laat dit minstens 1 nacht afgedekt staan.
  • De volgende dag: breng de abrikozenmassa aan de kook en laat minimaal 10 minuten inkoken tot het voldoende gegeleerd is. Eventueel nog pureren met de staafmixer!

Trempeersiroop

  • Breng water en suiker aan de kook.
  • Voeg abrikozenpuree toe en laat kort doorkoken.
  • Haal van het vuur en roer de Marasquin erdoor doen.
  • Laat afkoelen.

Samenstellen

  • Trempeer een biscuitbodem met trempeersiroop en leg de bodem in een taartring (dit om de taart netjes en strak op te bouwen).
  • Smeer de bodem in met abrikozenjam.
  • Leg de tweede biscuitlaag erop en trempeer ook deze.
  • Doe de botercrème in een spuitzak (houd een beetje over voor de garnering) en spuit een laag botercrème op de biscuit.
  • Hak de amarenen kersen fijn en verdeel over de botercrème.
  • Trempeer de derde plak biscuit en leg bovenop de botercrème.
  • Haal de taartring er af.
  • Smeer de taart volledig af met een laagje botercrème. Zet de taart even in de koeling.
  • Bestuif de werkbank met poedersuiker.
  • Rol de marsepein uit tot een grote ronde plak van ca. 2-3 mm dikte met een doorsnede van minimaal 24 cm én twee keer de hoogte van de taart. Gebruik genoeg poedersuiker om te voorkomen dat de marsepein aan de werkbank plakt.
  • Haal de taart uit de koeling en bekleed de taart met de marsepein. Vouw de marsepein voorzichtig en netjes om de taart.
  • Doe de kleurstoffen in bakjes en voeg er wat druppels alcohol bij. Beschilder de taart hiermee.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.