E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alfajores

Het lievelingskoekje van de Paus: alfajores. Je maakt ze met maïzena, karamel en kokos. Ook de Dulce de leche maak je gemakkelijk zelf!

Sarena

Recept van
Sarena

Koekjes
Goed te doen
(200) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram maïzena
  • 75 gram poedersuiker
  • 100 gram gezouten boter
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 50 gram kokosrasp
  • boter om in te vetten

Dulce de leche

  • 1 liter volle melk
  • 300 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 theelepel honing
  • 0.5 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

Voorbereiding voor alfajores

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Koekjes

  • Zeef de bloem, maïzena en poedersuiker en doe alles in een kom.
  • Voeg er de gesneden blokjes boter aan toe en het hele ei en het eigeel.
  • Kneed tot een zacht deeg ontstaat. Lukt dit niet, doe er dan een scheutje melk bij.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten en verdeel vervolgens in 4 gelijke stukken.
  • Bestrijk een stuk bakpapier met wat boter.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter.
  • Steek nu met vormpjes koekjes uit en leg op het bakpapier.
  • Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaat op 180 graden.
  • Laat ze afkoelen en laat ze daarna ook nog een paar uur rusten.

Dulce de leche

  • Giet de melk en suiker in een pan met een dikke bodem.
  • Zet op een matig tot hoog vuur en roer met een garde tot de suiker is opgelost.
  • Schrap vervolgens het merg uit het vanillestokje en doe het samen met de peul in de melk.
  • Voeg de honing en bakpoeder toe. Blijf goed roeren en draai het vuur lager zodra het mengsel kookt.
  • Laat het vervolgens nog anderhalf uur op een laag vuur koken. De melk verandert langzaam van kleur en wordt bruin.
  • Als er een romige substantie ontstaat, maar nog niet vast, draai dan het vuur uit en verwijder de vanillepeul.
  • Houd er rekening mee dat de dulce de leche ook nadat je het vuur hebt uitgezet blijft stollen.
  • Giet de room over in kleinere schaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

Opbouw van alfajores

  • Smeer de dulce de leche op een koekje en leg er nog een koekje bovenop.
  • Maak de alfajores af door ze door de geraspte kokos te rollen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.