E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ode aan Oma

Alles is koekjes in deze taart; de Fryske dúmkes uit grootmoeders tijd, het walnotenbiscuit en de sinaasappelbotercrème.

Hans

Recept van
Hans

Moeilijk
(10) reviews

Ingrediënten

Walnotenbiscuit

  • 6 eieren
  • 260 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram patentbloem
  • 1.5 eetlepel zonnebloemolie
  • 210 gram gehakte walnoten
  • 50 gram boter om in te vetten
  • 50 gram bloem om te bestuiven

Fryske dúmkes

  • 115 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 15 gram melk
  • 1 theelepel rum
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 theelepel anijspoeder
  • 15 gram anijszaad
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • 175 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei losgeklopt

Sinaasappel-botercrème

  • 750 milliliter volle melk
  • 300 gram suiker
  • 75 gram custard poeder
  • 1 vanillestokje
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 450 gram boter (zacht, maar niet gesmolten)
  • 3 eidooiers

Trempeerlikeur

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram water
  • 50 milliliter rum

Afwerking

  • de eigen gemaakte Fryske dúmkes
  • 15 hele walnoten
  • 5 hele hazelnoten
  • 1 decoreerlint met Friese vlag erop

Bereidingswijze

Voorbereidingen

Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte)

Bakgereedschap

  • 1 springvorm (23 centimeter doorsnede)
  • 1 groot kartelmes om biscuit mee door te snijden (minimaal 23 centimeter lang)
  • 1 precisieweegschaaltje (0,1 gram nauwkeurig)
  • 1 spuitzak met middelgroot spuitmondje

Walnotenbiscuit

  • Klop de 6 eieren en de basterdsuiker luchtig in de standmixer. Als je een 8 kunt maken met het beslag, is het luchtig genoeg.
  • Hak intussen de walnoten.
  • Meng de zonnebloemolie, de gehakte walnoten en de bloem met het eier-mengsel.
  • Beboter de springvorm van 23 centimeter en bestuif deze met bloem.
  • Stort het beslag in de springvorm en bak het biscuit in 30-35 minuten af.
  • Laat rustig afkoelen.

Fryske dúmkes

  • Draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden.
  • Meng de volgende ingrediënten in een kom en kneed ze met de hand tot een zacht geheel: roomboter (kamertemperatuur), witte basterdsuiker, anijspoeder, anijszaad, kaneel, rum, bakpoeder, zout.
  • Voeg de gehakte hazelnoten en de melk toe. Kneed er als laatste de Zeeuwse bloem doorheen.
  • Verdeel het deeg in twee delen en rol deze uit tot pilletjes van ongeveer 2,5 centimeter doorsnede.
  • Druk de pilletjes iets plat en snijd hier stukjes van 1 centimeter breed vanaf.
  • Leg de dúmkes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met een losgeklopt ei.
  • Bak de dúmkes gedurende 20-25 minuten af.
  • Plaats de koekjes in de vriezer om ze af te laten koelen.
  • Houd ongeveer 20 dúmkes achter voor de garnering.
  • Vermaal de overige dúmkes in een food-processor tot kruimels.

Sinaasappel-botercrème

  • Breng 650 gram melk, 150 gram suiker, custard poeder en het merg van een half vanillestokje aan de kook.
  • Roer intussen 100 gram melk, de eidooiers en 150 gram suiker los. Voeg hier de rasp van de 2 sinaasappels aan toe.
  • Voeg 1/3 van de kokende melk bij het custard-mengsel. Giet dit mengsel vervolgens terug bij de melk en kook de crème ongeveer 2 minuten door.
  • Giet de banketbakkersroom in een mengkom en klop het geheel koud.
  • Voeg, wanneer de room op kamertemperatuur is, de boter toe. Laat de mixer nu zo lang mogelijk draaien – liefst met een flexibele bisschophaak (draai niet te snel, daar wordt de botercème ‘vettig’ van).

Trempeerlikeur

  • Breng de suiker en het water aan de kook.
  • Laat de siroop ongeveer een minuut doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de rum toe.

Afwerking

  • Snijd het walnotenbiscuit twee keer door (liefst met een groot kartelmes van minimaal 23 centimeter lang).
  • Trempeer elke biscuitlaag met siroop en breng vervolgens een laag sinaasappel-botercrème aan.
  • Smeer na het aanbrengen van de laatste biscuitlaag de taart af met de botercrème.
  • Laat de taart een paar minuten opstijven in de vriezer en smeer de taart vervolgens nóg een keer strak af.
  • Bestrooi de zijkant en de bovenkant van de taart met koekkruimels.
  • Spuit op de bovenkant van de taart een rand van rozetten met de crème.
  • Leg de hele walnoten bovenop de rozetten (om en om).
  • Leg in het midden van de taart één dúmke, één walnoot en een paar hazelnoten.
  • Zet de hele dúmkes tegen de zijkant van de taart. Breng tenslotte het decoreerlint aan om de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.