Vraagbaak
Stel al jouw bakvragen in de Vraagbaak.
Wordt je cake niet gaar? Ben je op zoek naar een basisrecept? Wil je graag weten hoe je een ingrediënt kunt vervangen? Of hoe je bladerdeeg maakt?
Onze bakexperts helpen je graag verder!
Specifieke vragen over recepten kun je ook onder het betreffende recept stellen.
Reacties:
Beste Sabeth,
Bedankt voor je bericht en oplettendheid! Om terug te komen op je vragen.
- In veel recepten verwarmen we de oven warmer voor dan waarop we uiteindelijk afbakken. Dat doen we, omdat er warmte verloren gaat als je de oven open doet om je baksel er in te schuiven. Dus warmer voorverwarmen en daarna de temperatuur terugdraaien.
- De slagroom moet in totaal 320 milliliter zijn, we hebben het aangepast in het recept.
- De chocolade is 140 gram voor de botercrème en 100 gram voor de decoraties, zoals ook in de ingrediëntenlijst staat.
- De koffiemousse hebben we toegevoegd.
Hopelijk gaat het hiermee lukken, excuus voor de verwarring! Veel bakplezier!
Hoi,
Bedankt voor je vraag! Gelatine kun je het beste vervangen door Agar Agar. Dat is een plantaardig alternatief dat voor zowel vegetariërs als veganisten geschikt is. Voor 3 gram gelatine gebruik je ongeveer 1 gram agar agar. Laat de benodigde hoeveelheid agar agar oplossen in een beetje kokend water/melk/room. Laat een paar minuten koken en voeg het toe aan je recept. Nadeel van agar agar is dat de bindkracht van kortere duur is dan bij gelatine, dus we zouden je aanraden om het recept niet te vroeg van tevoren te maken. Bewaar recepten met agar agar het liefst in de koelkast.
Veel bakplezier!
Hoi,
Bedankt voor je vraag! We zouden niet perse zeggen dat de een beter is dan de ander, het is maar net wat je fijn vindt en wat je gewend bent. Het is vooral belangrijk dat je je oven goed kent en bij voorkeur met een oventhermometer dubbelcheckt of de temperatuur van je oven klopt.
Bij een hetelucht oven blaast een ventilator warme lucht door de oven, hierdoor is de temperatuur overal gelijk. Bij boven- en onderwarmte komt de warmte van boven en van onderen, zoals de naam al zegt. Het is dus minder geschikt om op meerdere niveaus gelijk te bakken, omdat de warmte tegengehouden kan worden door een bakplaat of bakvorm.
Over het algemeen wordt cake vaak gebakken met boven- en onderwarmte, omdat een cake moet rijzen. Sommige heteluchtovens blazen zo hard, dat een cake scheef rijst tijdens het bakken. Daarnaast kan hetelucht ervoor zorgen dat je cake sneller droog wordt, omdat het over het algemeen iets harder bakt. Als je een recept voor boven- en onderwarmte op hetelucht wilt bakken, houd er dan rekening mee dat je de temperatuur met 20% verlaagt.
Hopelijk heb je iets aan deze tips. Veel bakplezier!
Hoi,
Bedankt voor je vraag! Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat bakken met diepvriesfruit. Je zou denken dat ontdooien een goed idee is, maar dat is niet het geval. Ontdooid fruit voegt inderdaad al meteen extra vocht aan je cake of taart toe, waardoor je beslag waterig wordt. Houd je fruit dus zo lang mogelijk in de vriezer. Om te voorkomen dat je fruit naar de bodem van de cake zakt, kun je het door de bloem rollen voordat je het door het beslag spatelt. De bloem neemt bovendien het overtollige vocht uit het fruit op. Eventueel kun je ook nog wat extra maizena aan het beslag toevoegen. Doordat het fruit koud is, wordt je beslag ook kouder, voeg daarom 5 - 10 minuten toe aan de baktijd.
Hopelijk helpen deze tips je op weg. Veel bakplezier!
Hoi Carien,
Bedankt voor je vragen! Glucosesiroop wordt inderdaad ook vaak glucosestroop genoemd. In dit recept kun je inderdaad dus gewoon glucosestroop gebruiken. Je kunt dat kopen bij de groothandel, bakspeciaalzaken en zelfs bij enkele supermarkten. Je kunt het tegelijk met de suiker en boter toevoegen en de vulling goed laten inkoken.
In de tarte bourdaloue gaat 15 gram water en 3 gram zout. We gaan het toevoegen aan het recept. Je kunt hiervoor het beste een taartvorm met losse bodem van 24 centimeter gebruiken.
Veel bakplezier!
Beste Tony,
De beste wensen! Bedankt voor je vraag. Je kunt een taart afwerken zoals je zelf graag wilt. Het kan natuurlijk met alleen botercrème of een ganache bijvoorbeeld. Een vloeibare fondant zouden we niet adviseren. Maar met rolfondant kan het zeker. Kneed daarvoor de fondant goed door, rol het uit tot een dunne plak en bekleed de taart er vervolgens mee. Begin bovenop en strijk de plooien glad naar beneden. Snijd het overtollige fondant met een mesje strak af. Hopelijk lukt het hiermee, we zijn benieuwd naar het eindresultaat. Veel bakplezier!
Hoi Joke,
Bedankt voor je vraag! Elk ingrediënt in een beslag heeft zijn eigen functie. Smaak, maar ook binding en structuur worden daardoor bepaald. Je kunt dus niet zomaar een ingrediënt weglaten of halveren, want dan klopt het recept niet meer. Maar je kunt best een beetje minder suiker gebruiken als je dat wilt. Om dat uit te proberen willen we je adviseren om gewoon lekker te experimenteren. Begin met een klein beetje minder, voeg de volgende keer nog wat minder toe en blijf uitproberen tot je een recept hebt ontwikkeld dat voor jou de perfecte verhoudingen heeft. We zijn benieuwd naar het resultaat. Veel bakplezier!
Hoi,
Bedankt voor je bericht en vraag! En wat jammer dat de kerststol niet is gelukt zoals je had gehoopt. We hebben even met je meegekeken. Zowel in het recept als in de video staat dat de gist eerst opgelost moet worden in het water om het te activeren. Daarna wordt het gemengd met de bloem en uiteindelijk wordt pas zout toegevoegd. Als je deze stappen volgt, zou het goed moeten gaat. Het zou ook kunnen dat de gist al wat ouder was, waardoor de werking minder sterk is geweest. Hopelijk een volgende keer meer succes. Veel bakplezier!
Hoi Arianne,
Bedankt voor je vraag! Voor de jaffa cakes kun je het beste een Siliconen bakvorm ‘savarin mini’ gebruiken. Jaffa cakes zijn maar kleine cakejes, dus een donutvorm zal niet het gewenste resultaat geven, omdat deze vele malen groter is. Hopelijk gaat het zo lukken. Veel bakplezier!