Begrip
Schuimgebak gemaakt van stijfgeklopte eiwitten en suiker. Er bestaan twee manieren om meringue te maken: Franse en Italiaanse meringue. Hoe doe ik dat?
De Franse wijze is de makkelijkste manier en ideaal om schuimpjes te maken.
Italiaanse meringue hoeft niet gebakken te worden omdat de eiwitten garen door het toevoegen van warme suikersiroop. Dit wordt vaak gebruikt om mousse lichter te maken en koekjes, sorbets, taarten of ander gebak mee af te werken.
Belangrijk: zorg dat bij het scheiden van de eieren geen dooier bij het eiwit komt. Dan kunnen de eiwitten niet opgeklopt worden.
Recept Franse meringue
Basisrecept voor 500 gram
Ingrediënten:
5 eiwitten
340 gram kristalsuiker
- Verwarm de oven voor op 110˚C.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met een (hand)mixer tot stijve pieken. Voeg geleidelijk de helft van het suiker toe.
- Blijf eiwitten kloppen tot het in volume verdubbeld is. Giet vervolgens de helft van de resterende suiker erbij. Klop tot een stevig, glad en glanzend geheel.
- Doe resterende suiker bij het eiwit en mix tot het geheel stijf is en aan de garde blijft kleven.
- Giet de meringue in een spuitzak met een klein spuitmondje. Spuit op een met bakpapier bekleden bakplaat de vormpjes naar keuze.
- Bak de meringue droog in de oven. Kleine meringue moeten ongeveer 40 minuten in de oven, grotere meringue zo’n 1,5 uur. Maar houd altijd goed in de gaten dat de schuimpjes niet verbranden.
- Tip: Bak de meringue de avond van te voren. Zet vervolgens de oven uit en laat de meringue de hele nacht drogen in de oven.
Recept Italiaanse meringue
Basisrecept voor 500 gram
Ingrediënten:
85 milliliter water
280 gram kristalsuiker
5 eiwitten
- Kook het water met de suiker in een kookpan met dikke bodem.
- Strijk met een nat kwastje regelmatig langs de binnenwand van de pan om aanbranden te voorkomen.
- Verwarm het mengsel tot het stevig kookt. Gebruik eventueel een suikerthermometer en kook het tot 126˚C -135˚C.
- Klop met een (hand)mixer de eiwitten in een grote kom tot losse pieken.
- Zet de (hand)mixer op middelhoge snelheid en giet de suikersiroop voorzichtig bij de eiwitten. Pas op dat de siroop niet opspat.
- Klop lichtjes op tot het geheel is afgekoeld en het mooie stijve pieken kan vormen.
- Schep de meringue in een spuitzak en gebruik zoals gewenst.