Zo bereiden de finalisten zich voor
De één gaat naar de masseur, terwijl de ander al wekenlang voorbereidingen treft, maar wat ze allen gemeen hebben is dat er héél veel geoefend is.
Hoe ben je op je spektakelstuk gekomen?

Anna: “Ik heb Turkse roots en vond het een mooi idee om met mijn spektakelstuk een link te leggen tussen Nederland en Turkije.”
Maroeska: “Mijn lievelingssmaak komt terug in deze taart.”
Nicole: “Voor dit recept heb ik vooral gekeken naar wat ik nog niet eerder heb gebakken en wat bij de stijl van de opdracht past. De eindopdracht heeft een beetje een cartoonachtige stijl, dus ik wil mijn taart graag in dat sfeertje bakken.”
Heb je veel geoefend?
Anna: “Bijna alle opdrachten heb ik 1 keer geoefend. Alleen de bûche heb ik 2 keer gemaakt, in die taart wilde ik veel technieken laten terugkomen. Mijn laatste spektakelstuk heb ik thuisvoor de helft gebakken. Dat klinkt raar, maar het zit in mijn hoofd en ik moet gewoon gaan knallen.”
Maroeska: “Heel veel. Ik ben er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig geweest.”
Nicole: “Ja natuurlijk! De tijd die ik naast het zorgen voor mijn gezin en mijn baan overhield, heb ik in het oefenen gestoken.”
Ga je nog een bepaald ritueel volgen, een winnaars-ontbijt eten, een kruisje slaan?

Anna: “Nee niet echt. Ik ga zo rustig mogelijk proberen te blijven en goed op mijn ademhaling letten. Op het moment dat André zegt: Bakkers klaar, bakken maar! Dan gaat er bij mij een knop om en ben ik zo gefocust bezig dat ik vast nergens anders meer aan denk. Ik moedig mezelf gewoon een beetje aan met: kom op je kunt dit Anna!”
Maroeska: “Niets van dat alles, ik ga proberen goed te slapen.”
Nicole: “Ik ben niet zo van de gelukssokken of dat ik persé iets speciaals moet doen. Ik ga proberen goed te slapen, maar of dat lukt haha...”
Hoe zit het met de zenuwen?
Anna: “Het is zo bijzonder dat ik in de finale van Heel Holland Bakt mag staan, zoiets maak je maar 1 keer in je leven mee. Al vind ik bakken in de tent echt geweldig, ik heb er elke week enorm naar uitgekeken. Het zal vooral gezonde spanning zijn.”
Maroeska: “Slecht, die zijn behoorlijk aanwezig.”
Nicole: “Die zijn er, maar meer dan je best kun je niet doen.”
Heb je nog een goede tip die je met (thuis)bakkend Nederland wil delen?

Anna: “Maak een goede planning en neem de tijd voor een complexe taart. Zelf verdeel ik recepten altijd over 2 dagen. Soms is het gewoon teveel werk om een taart in 1 dag te maken.”
Maroeska: “Neem er de tijd voor! Haha. En dat is juist wat wedstrijdbakkers niet hebben. Maak een goed stappenplan met een tijdschema en bak kleine proeftaartjes om de smaken te testen.”
Nicole: “Een goede voorbereiding is het halve werk. En goed plannen! Stappen uitschrijven en dan gewoon met veel liefde, hard werken. Dat proef je terug!”
De finale
Bekijk de finale van Heel Holland Bakt, zondag 3 februari 2019, om 20.20 uur op NPO 1.