E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zelf vlierbloesemsiroop maken

We leggen je uit hoe je vlierbloesem plukt, er siroop van maakt en er wat lekkers mee bakt.

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Het vlierbloesemseizoen is aangebroken! De grote vlierstruiken geuren heerlijk en kleuren prachtig wit door de bloesem. Het is de ultieme voorbode van de zomer en hét moment om met vlierbloesem aan de bak te gaan. We leggen je graag uit hoe je zelf vlierbloesem plukt, er siroop van maakt en daar dan weer wat lekkers mee bakt.

Vlierbloesem plukken

We hebben geluk, want in Nederland groeien de vlierstruiken gewoon in de berm of in de (moes)tuin. De schermen bloeien van mei tot juni, afhankelijk van hoe warm het is en waar de struik staat. Het seizoen loopt niet zo lang, dus als je een mooie struik ziet bloeien, wacht dan niet te lang met plukken. Pak een emmertje en ga op pad!

Waar moet je rekening mee houden?

  • Pluk alleen bloesems die mooi wit zijn en fris ruiken.
  • Aan knoppen heb je niks, wacht dus echt tot de bloemetjes zijn uitgekomen.
  • Vlierbloesem heeft de meeste smaak in de ochtend, dus pluk vroeg op een droge dag.
  • Was de bloesems niet, maar schud ze goed uit, zodat de beestjes en andere ongewenste gasten uit de bloesem vallen.
  • Pluk niet de hele boom kaal, maar laat ook wat over voor de bijen en andere insecten.
  • Geen tijd om er gelijk siroop van te maken? Je kunt vlierbloesem in een afgesloten zakje in de vriezer bewaren. Bewaar ze niet te lang, want dan gaat de smaak van de bloesem achteruit.

Vlierbloesemsiroop maken

 

Dit heb je nodig:

  • 30 schermen vlierbloesem
  • 2 citroenen
  • Water
  • 1250 gram suiker per liter vocht
  • 20 gram citroenzuur

Zo maak je het: 

  • Knip de bloemetjes van de schermen af. Het is niet erg als er nog wat kleine takjes aan de bloemen zitten.
  • Doe de bloemen in een grote pan en doe er water bij tot ze net onder staan.
  • Snijd de citroenen in plakken en voeg deze toe.
  • Zet dit mengsel minstens 24 en maximaal 72 uur in de koelkast.
  • Doe een schone dunne doek in een zeef en giet de bloesems met citroen daar doorheen af. Vang het vocht op en knijp de doek goed uit.
  • Voeg 1250 gram suiker per liter vocht toe en voeg het citroenzuur toe.
  • Verwarm dit mengsel tot het bijna kookt (niet laten koken!) en de suiker is opgelost.
  • Doe de warme siroop in gesteriliseerde flessen en sluit ze direct goed af.
  • Bewaar de vlierbloesemsiroop op een koele, donkere plek.

Wat maak je ermee?

Vlierbloesemsiroop kun je heel lekker gebruiken in baksels. Je kunt het verwerken door je cakebeslag of een scheutje door de botercrème doen. De kandidaten gingen er al mee aan de slag! Zo maakte Sarena een vlierbloesemgelei voor haar Cherry Blossom dessert, maakte Arjen er een botercrème van, bakte Esther een Vanille-vlierboesemcake en maakte Thijs er petit glacé gebakjes van.

Cherry Blossom Dessert De bloemetjes en de bijtjes

Vanille-vlierboesemcake Petit Glacé

 

Laat je door hen inspireren of laat je eigen creativiteit de vrije loop. Iets lekkers gebakken met vlierbloesem? Deel het resultaat met ons via #HHB, vinden we leuk!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.