Vakantie! Zo haal je het buitenland in huis
De herfstvakantie is begonnen en daarom gaan de KIDS-bakkers deze week aan de slag met het thema: Vakantie! Een tripje naar het buitenland zit er nu helaas niet in, maar daar hebben we een goede oplossing voor gevonden. We halen het buitenland gewoon in huis! Elk land heeft zijn eigen klassiekers en specialiteiten, vooral wat gebak betreft. Welk baksel moet je nou uit welk land geproefd hebben? We doen een rondje Europa en zetten onze favorieten voor je op een rij. Die je trouwens ook gewoon op verschillende plekken in Nederland kunt kopen. Of zelf kunt bakken natuurlijk, stiekem nog leuker!
Italië

Pizza, pasta, gelato. De Italianen weten wat écht lekker eten is. Alles wordt vers bereid door de mamma’s van het huis en Italianen zijn een ster in zoetigheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van een huisgemaakte tiramisu? Dit nagerecht is over de hele wereld bekend, maar niemand maakt het zo lekker als de Italianen zelf. Een bekend koekje uit Italië is de Amandel biscotti, die ook wel Biscotti di Prato, Cantuci of Cantuccini wordt genoemd. Deze koekjes komen uit Prato en worden 2 keer gebakken. Eerst als heel brood en daarna als losse koekjes. Ze zijn hard van structuur en bevatten geen vet.
Zelf bakken kan natuurlijk ook. Esther maakte ze voor haar high tea, het recept staat voor je klaar.
Frankrijk

De Fransen staan bekend om hun verfijnde patisserie, authentieke boulangerie en overheerlijke viennoiserie. Elke streek kent zijn specialiteit en je hoeft maar een kleine lokale bakkerij binnen te lopen om te worden overweldigd door de meest prachtige gebakjes. Onze tip? Plan een Franse dag in tijdens je vakantie. Ontbijt met een vers croissantje, neem een tartelette of macaron bij de koffie en eet verse baguette bij je avondeten. In Nederland heb je een heleboel Franse bakkerijtjes waar je jezelf te buiten kunt aan al het lekkers.
Spanje

Hoewel je in Spanje fantastisch kunt eten, is de bakkers-cultuur er niet zo heel erg rijk. Toch is er een snack die je zeker moet proberen, namelijk churros. In Spanje is het een populair ontbijt, maar in Nederland kun je het ook op diverse plekken kopen. Het zijn krokant gefrituurde deegstengels met suiker die je dipt in chocolade. Zelf bakken? Robèrt heeft een leuke technische opdracht voor je.
Portugal

De Pastéis de Nata of Pastéis de Belém zijn de meest bekende zoetigheid uit de Portugese keuken. Het bijzondere aan dit kleine gebakje is, dat het oorspronkelijke recept geheim is. Het is in handen van Rábrica dos Pastéis de Belém in Lissabon. De eerste Pastéis werden al in 1837 gebakken en traditioneel worden deze custardtaartjes gegeten met kaneel, poedersuiker en een kopje espresso. Ook in Nederland zijn deze custardtaartjes op diverse plekken te koop, dus haal Portugal in huis met Pastéis de Nata.
Duitsland

Als bakkermakker zit je goed met de Duitse keuken. Duitsers zijn een kei in broodbakken en heel goed met 'torte'. Zin om een beetje Duitsland in huis te halen? Ga dan aan de slag met mohntorte, sachertorte, wener, herrentorte, schwarzwälder kirschtorte, bierbrood, zuurdesem of een stukje bienenstich. Een cake die wordt gemaakt van gistdeeg met daartussen een laag zachte vanillevla met slagroom. Of scoor gewoon ergens een warme pretzel. Geniessen met een hoofdletter G.
Zelf aan de bak? Probeer eens dit recept voor de Schwarzwälder Kirschtorte.
België

Wil je bourgondisch genieten, dan moet je een beetje België in huis halen. Vooral voor wafels en bonbons ben je bij de zuiderburen aan het goede adres. Maar, zeg niet zomaar wafel tegen een wafel. Want er is een duidelijk verschil tussen de Brusselse en de Luikse wafel. De Brusselse is rechthoekig met vierkante gaatjes, terwijl de Luikse wordt gemaakt met suikerbolletjes. Wafels eten als een echte Belg? Eet hem dan als snack of dessert, maar nooit als ontbijt.
Ook met chocolade zijn de Belgen een kei. Zin om zelf Belgische bonbons te maken? We leggen je graag uit hoe je dat doet.
Oostenrijk

Sachertorte, apfelstrüdel, germknödel… De lekkernijen in Oostenrijk zijn machtig en groots. Dat komt, omdat ze veelal worden gegeten tijdens de wintersport. Dan kun je natuurlijk wel wat krachtvoer als tussendoortje gebruiken. Maar als je hier een flinke wandeling hebt gemaakt of lekker buiten hebt gespeeld, is zon Oostenrijkse snack ook niet verkeerd. Onze favoriet is Kaiserschmarrn. Een in stukjes gesneden luchtige pannenkoek met rozijnen, poedersuiker en jam of appelmoes die je makkelijk zelf kunt maken.