E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Traybak(k)en: favoriete recepten van de bakplaat

Blondie

Traybak(k)en: favoriete recepten van de bakplaat

Ken jij de traybake trend al? De ideale oplossing voor een snelle, vaak gezonde en eenvoudige maaltijd. Je verdeelt je favoriete groenten over een bakplaat, strooit er kruiden over en bakt het binnen een half uurtje af. Wij bakkermakkers maken natuurlijk liever taart, cake en gebak. Gelukkig kun je die ook in de traybake maken! We geven je vier favoriete recepten.

Pannenkoekentraybake

Zo’n grote stapel pannenkoeken op tafel ziet er altijd super feestelijk uit, maar elke pannenkoek stuk voor stuk bakken en omdraaien is een tijdrovend klusje. Geen tijd, maar toch zin in pannenkoeken? Deze traybake is daar de perfecte oplossing voor, want met dit recept bak je het hele beslag in een keer af. Zo heb je binnen een half uurtje een hele grote pannenkoek op tafel staan.

We maken hem met volkoren meel, zodat hij net wat gezonder is dan de doorsnee pannenkoek. Maar met gewone bloem kan natuurlijk ook. Hij is lekker zomers met frambozen, maar je kunt natuurlijk variëren met de smaken naar eigen behoefte. Vervang de appel bijvoorbeeld door perzik, kaki of mango, voeg wat kaneel toe of maak een mooie swirl van jam en pindakaas op de bovenkant. Deze pannenkoekentraybake bak je af in een bakplaat van ​​ongeveer 22 x 22 centimeter, een grote brownievorm kan ook.

 

Dit heb je nodig
250 gram volkoren (spelt)meel
2,5 theelepel bakpoeder
50 gram suiker
Snufje zout
310 milliliter volle melk
2 eieren
50 gram gesmolten boter
125 gram frambozen
1 appel, geschild en in blokjes gesneden

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in. Meng de droge ingrediënten door elkaar. Meng ook de natte ingrediënten door elkaar in een andere kom. Voeg deze toe aan de droge ingrediënten en meng tot een geheel. Spatel daarna de appelblokjes door het beslag. Giet alles in de bakvorm en verdeel de frambozen bovenop de cake. Druk ze een beetje in het beslag. Bak de pannenkoekentraybake in 15 – 25 minuten gaar.

Variatietip: Als je deze pannenkoek nog gezonder wilt maken, vervang de suiker dan door een suikervervanger. Lactose intolerantie? Vervang de melk door plantaardige melk en de boter door 2 eetlepels zonnebloemolie.

Meer pannenkoek recepten Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

 

Appel traybake

Wat is er lekkerder dan een grote punt appeltaart? Precies, een zélfgemaakte grote punt appeltaart! Ook deze favoriet kun je in een traybake variant omtoveren. Robèrt geeft je een variatie op de klassieke appeltaart die zalig zoet, lekker fris, zacht en smeuïg is door de amandelspijs. Je bakt deze cake af in een traybake van ongeveer 20 x 20 centimeter.

 

Dit heb je nodig
150 gram boter
150 gram amandelspijs
150 gram ei
1 theelepel bakpoeder
150 gram gezeefd bloem
3 elstar appels
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen steranijs
Kaneelsuiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden en vet je bakvorm goed in. Draai de boter met de amandelspijs heel luchtig tot het bijna witgekleurd is. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot de gezeefde bloem, bakpoeder, kaneel en steranijs. Klop het beslag nog even goed door en giet het in de bakvorm. Snijd de appels in blokjes en verdeel deze over de bovenkant van het beslag. Bestrooi met kaneelsuiker naar smaak en bak de traybake in zo’n 50 minuten gaar.

9 tips voor de perfecte appeltaart

 

Millionaire shortbread

Karamel, koek en chocolade! Millionaire shortbread heeft het beste van alle werelden. Deze verrukkelijke vierkante koeken zijn een variatie op de klassieke Schotse shortbread. Als basis wordt dezelfde koekbodem gebruikt, maar bij millionaire shortbread wordt hij dus verrijkt met karamel en chocolade. Traditioneel heeft deze lekkernij een vierkante vorm en daarom is hij dus perfect om te maken op de bakplaat! We gebruiken hiervoor een vierkante of rechthoekige bakplaat van ongeveer 20 – 22 centimeter.

 

Dit heb je nodig
250 gram bloem
175 gram suiker
275 gram zachte boter
1 blikje gecondenseerde melk
200 gram melk chocolade

Zo maak je het
Bekleed je bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, 75 gram suiker en 175 gram boter tot een kruimelig deeg. Vorm het deeg met je handen tot een bal en druk het in de bakvorm tot een mooie koekbodem. Prik de bodem een paar keer in met een vork en bak hem daarna in 20 minuten bruin.

Breng de overige suiker, boter en het blikje gecondenseerde melk in een pan aan de kook, terwijl je continu blijft roeren. Zet het vuur wat hoger als de suiker is gesmolten, blijf goed roeren! Kook door tot je karamel de gewenste dikte heeft. Giet over de koekbodem en laat afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie en giet het over de afgekoelde karamel. Laat opstijven en je millionaire shortbread traybake is klaar!

 

Pecan witte chocolade blondies

Blondies worden vaak blonde brownies genoemd. Ze lijken op brownies, maar bevatten vanille in plaats van cacao. Traditioneel gezien worden blondies dus niet met witte chocolade gemaakt, maar met lichtbruine suiker en boter. Daardoor zijn ze super smeuïg, zacht en karamelachtig. Ze lijken een beetje op boterkoek. Witte chocolade combineert wel heel lekker bij de blondie, daarom geven wij je een recept voor blondies met pecannoten en witte chocolade. Die je in de traybake kunt maken! We gebruiken hiervoor een plaat van 20 x 25 centimeter of een grote brownievorm.

 

Dit heb je nodig
120 gram gesmolten boter
90 gram lichtbruine basterdsuiker
65 gram suiker
1 ei (L)
1 theelepel vanille extract
130 gram bloem
Snuf zout
120 gram witte chocolade callets
75 gram gehakte pecannoten

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden, vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Klop de boter en beide suikers in zo’n 2 minuten goed door elkaar. Voeg het ei en vanille extract toe en klop nogmaals goed door. Voeg de bloem en zout toe en spatel rustig tot een geheel. Voeg daarna de witte chocolade en pecannoten toe en meng door het beslag. Giet alles in een bakvorm en bak de blondie in zo’n 25 – 30 minuten gaar. Je haalt ongeveer 16 stukken uit het beslag.

Liever brownies bakken Liever Robèrts boterkoek bakken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.