E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tips voor het bakken van tartelettes

Met deze tips zet je prachtig strakke taartjes op tafel.

Tips voor het bakken van tartelettes

Tips voor het bakken van tartelettes

Misschien ken je ze wel uit de etalage van de Franse patissiers: Tartelettes. Deze kleine taartjes worden gevuld met talloze verschillende vullingen en zien er super feestelijk uit. Zondag gaan de bakkers aan de slag met hartige tartelettes, maar meestal worden ze gevuld met een zoete vulling. Zelf aan de bak? Met deze tips zet je prachtig strakke taartjes op tafel.

 

Deeg

Zanddeeg

Het fijne van tartelettes is, dat je met 1 basisdeeg wel 100 verschillende taartjes op tafel kunt zetten. We gebruiken hiervoor een zanddeeg, of een pâte sablée, zoals de Fransen dat zo chique noemen. Voor zoete degen gebruiken we het liefst niet alleen bloem, maar ook amandelmeel en poedersuiker. Dit zorgt voor een lekker krokant taartje en een goed plakkerig deeg.

Recept
Meng 250 gram bloem met 50 gram amandelmeel, 100 gram poedersuiker en een theelepel zout. Voeg 135 gram koude boter toe en wrijf het met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed alles kort tot een geheel. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Bij tartelettes is het belangrijk dat je een stevig en krokant deeg krijgt, je wilt dus zo min mogelijk werking in je deeg hebben. Kneed het daarom zo kort mogelijk door. Gemengd is gemengd. Als je te lang kneedt krijg je een taai en kauwgomachtig deeg.

 

Fonceren

Bakringen

Tartelettes worden doorgaans in bakringen gebakken. Daarvoor moet je het deeg strak in het vormpje duwen, fonceren wordt dat ook wel genoemd. Voor een goed gefonceerd deeg is het belangrijk dat je deeg echt koud is als je het verwerkt.

Zo doe je dat
Steek een deegplakje uit dat groter is dan je bakring, je wilt er immers ook de zijkanten mee bekleden. Snijd het deeg strak langs de vorm af en koel je tartelettes voor het afbakken nog weer terug in de koelkast of vriezer. Geen bakringen in huis? Je kunt ook een muffinvorm gebruiken. Bekleed hem in dat geval voor de zekerheid op de bodem met een bakpapiertje.

 

Afbakken

Als je koud en strak genoeg werkt, zou je de bodems zonder blindbakvulling af kunnen bakken zonder dat de zijkanten inzakken. Maar als je nog niet helemaal zeker bent van je zaak, kun je altijd een vulling gebruiken. Ongekookte rijst of blindbakbonen volstaan.

Zo doe je dat
Prik gaatjes in de bodem van je deeg. Leg er een bakpapiertje op, vul met de blindbakvulling en bak de tartelettes op 180 graden zo’n 15 minuten blind en daarna nog 5 minuten zonder blindbakvulling goudbruin. Als je geen blindbakvulling gebruikt, is de baktijd ongeveer 20 minuten.

 

Vullen van de tartelettes

Tartelettes

Dan is het tijd voor het leukste van de tartelettes: de vulling! Je kunt al je creativiteit de vrije loop laten en ze vullen zoals jij lekker vindt. Bij tartelettes zit de kracht hem vaak in de eenvoud. Meestal worden ze gevuld met niet meer dan 3 verschillende vullingen. Hieronder vind je een aantal suggesties waarmee je zelf kunt variëren.

Vulling 1
Vooral bij fruittaartjes is het erg lekker om een soort isolatielaagje op de bodem van je tartelette te maken. Dit zorgt niet alleen voor een fijne smaak, het zorgt er ook voor dat het vocht van het fruit niet gelijk je hele tartelette zacht maakt. Je kunt dit isolatielaagje meebakken in de oven, tegelijk met de tartelette zelf. Breng voor het afbakken een laagje op de bodem aan en bak de tartelettes (niet blind) af. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een frangipane, amandelspijs of een notencreme. Als je de tartelettes al hebt afgebakken, kun je bijvoorbeeld ook wat koek- of cakekruimels over de bodem kunnen strooien.

Vulling 2 
Fruit, chocolade, caramel, room. Met de basisvulling kun je alle kanten op. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een een chocolade ganache, dulce de leche, citroen cremeux, banketbakkersroom, fruit compote of jam, mousseline of slagroom. Een combinatie kan natuurlijk ook.

Vulling 3
Om het feest compleet te maken kun je je tartelette compleet maken met een topping. Denk aan vers fruit, een crumble, gekarameliseerde nootjes, een chocolade decoratie, meringue, jam of een mooie gelei.

 

Bewaren

Tartelettes

Zowel gebakken als ongebakken tartelette deeg kun je heel goed bewaren. Gebakken tartelettes bewaar je in een luchtdichte bak of zak op kamertemperatuur. Je kunt ze ook invriezen. Verpak ze in folie en daarna in een plastic zak. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed. Ook ongebakken tartelettes kun je op dezelfde manier in de vriezer bewaren. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, bak ze dan wel binnen een aantal dagen af. Als je je tartelettes al hebt afgebakken en voorzien van een vulling, dan blijven ze in een luchtdichte trommel ongeveer 3 dagen goed. Afhankelijk van de vulling die je hebt gekozen natuurlijk.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.