Thijs: “Ik heb een andere kant van mezelf leren kennen.”
“Na de finale realiseerde ik me dat ik heel dichtbij was. Natuurlijk had ik heel graag gewonnen, al maakte de teleurstelling snel plaats voor trots.” Bakker Thijs gaat niet met de winst naar huis, maar hij gaat wel de geschiedenis in als de bakker die een pannenkoek met spek heeft gemaakt voor niemand minder dan André van Duin. En wie kan dat nou zeggen?

De bijna altijd vrolijke Thijs is de publiekslieveling bij de kijkers van Heel Holland Bakt. De sympathieke dokter uit Leiden brengt humor in de tent en is nooit te beroerd om de andere bakkers moed in te praten of een stuk deeg te geven. Zonder zijn vrouw Kimberley had hij niet in de tent gestaan, want zij gaf hem stiekem op voor de bakwedstrijd. “Tijdens de lockdown ben ik heel veel gaan bakken en toen zei Kimberley dat het heel grappig zou zijn om mee te doen aan Heel Holland Bakt. Dat zag ik niet zo zitten, want ik dacht dat ik daar niet goed genoeg voor was. Op televisie zie je altijd van die indrukwekkende taarten voorbijkomen en ik houd meer van simpele dingen zoals brood of cake. Maar ze heeft het gewoon gedaan.”
Geheime bakkracht

Kimberley is niet alleen de oorzaak dat Thijs in de tent staat, ze is ook zijn geheime wapen. Thuis heeft ze hem al die weken bijgestaan. “Ze heeft me tijdens de voorbereiding heel veel tips en aanwijzingen gegeven. Vooral met creatieve ideeën en decoraties. Soms dacht ik wel ‘hou nou je mond,’ omdat ze best kritisch kan zijn. Maar uiteindelijk heeft dat me heel ver gebracht.”
Als Thijs thuis aan het bakken is, kijkt Meester Patissier Robèrt denkbeeldig over zijn schouder mee. Al jaren volgt Thijs de bakkers in de tent en de manier waarop Janny en Robèrt de resultaten beoordelen. “Het is echt een vaste grap bij ons thuis dat ik bij het proeven vraag wat Robèrt ervan zou vinden. Is het niet te droog? En natuurlijk of het wel gaar is, met een zachte g.”
Ode aan opa

Familie en vrienden zijn belangrijk in het leven van Thijs. Zo draagt hij de tulband, die hij voor de eerste opdracht moet bakken, op aan zijn opa. “Mijn opa is 89 en gaat nog steeds elke zomer kamperen met mijn oma. Op feestjes danst hij als een jonge vent. Bij vrienden staat hij bekend als 'opa haring', want die neemt hij altijd mee naar verjaardagen. Omdat mijn opa heel erg nuchter en bescheiden is, wilde ik hem op een speciale manier in het zonnetje zetten.”
Bakken is een traditie in de familie van Thijs, die hij van zijn moeder heeft meegekregen. Als kleine jongen zat hij altijd bij haar in de keuken. Hij speelde dan met de potten en de pannen. “Later hielp ik steeds vaker mee en dit jaar mocht ik voor het eerst de tulband maken met kerst. Normaal doet mijn moeder dat altijd, dus dat was voor mij een hele eer.”
Creatieve uitlaatklep

Voor Thijs is bakken een creatieve uitlaatklep. Hij werkt als arts-onderzoeker op de kinderafdeling van het LUMC en bij bloedbank Sanquin, waar hij onderzoek doet naar zeldzame ziektes bij baby’s tijdens de zwangerschap. “Het gaat om kinderen die in de baarmoeder al ziek zijn. Voor het onderzoek wil ik weten hoe vaak dat voorkomt, hoe kinderen zich ontwikkelen en of we het verloop van de ziekte kunnen voorspellen.’’ In zijn werk krijgt Thijs regelmatig te maken met de zorgen van ouders over hun kind. Hij moet vaak moeilijke gesprekken voeren. “Het gaat vaak om hele zieke kinderen en soms zit ik tegenover ouders die al eerder een kind hebben verloren. Ik vind het mooie van mijn werk om deze gesprekken op een goede manier te voeren. Dan kun je als dokter al heel veel doen voor ouders.”
Passie voor de zorg

In de finale opdracht heeft Thijs een ode gebracht aan de mensen die hij liefheeft. Een spiegelhart voor Kimberley en een gebakje met passievrucht voor zijn collega’s die met hart en ziel in de zorg werken. Ook de kaaskoekjes voor bij de borrel met zijn vrienden mogen niet ontbreken. Want lekker doorzakken met zijn maten, daar is hij na al die weken wel aan toe. Voor Thijs was zijn deelname aan Heel Holland Bakt een geweldig avontuur waarin hij een andere kant van zichzelf heeft leren kennen. Hij is een meester in het combineren van smaken, want dat is voor hem de essentie van bakken. “Ik heb een smaakpalet in mijn hoofd, net als een schilder die een palet met kleuren heeft. Op een gegeven moment weet je welke smaken je heel mooi tegenover elkaar kunt gebruiken om het spannend te maken.”
Woensdag 17 februari 2021 zie je meer van Thijs in Doorbakken, om 21.25 uur op NPO 1.