Saucijzenbroodje vs worstenbroodje
Saucijzenbroodjes, wie kent ze niet? Hartige bladerdeegbroodjes gevuld met een rolletje gekruid gehakt. In Nederland kennen we ze vooral van de treinstations, kantines, pompstations, bakkers en de supermarkt. Maar wist je dat je ze ook makkelijk zelf kunt maken? De kandidaten laten 3 januari 2021 zien hoe je dat doet, allemaal met hun eigen variatierecept. En wat is nou het verschil tussen een saucijzenbroodje en een worstenbroodje?
Saucijzenbroodje vs worstenbroodje

Een saucijzenbroodje bevat - anders dan de naam doet vermoeden - geen worstje, maar gekruid gehakt. Die dan wel weer wordt gevormd als rolletjes. Het gehakt wordt op smaak gebracht met diverse kruiden en specerijen, maar de nootmuskaat zorgt voor de echt karakteristieke smaak van het saucijzenbroodje.
Het worstenbroodje lijkt op het saucijzenbroodje, maar het grote verschil is het deeg. Een worstenbroodje wordt gemaakt van zacht wit brooddeeg. Hij is goedkoper dan het saucijzenbroodje, omdat het deeg minder roomboter bevat. Vaak is de vulling nagenoeg hetzelfde.
Het worstenbroodje ontstond als manier om vlees langer houdbaar te maken, door het in deeg te rollen en te bakken. Ook de goedkopere manier van produceren ten opzichte van het saucijzenbroodje droeg bij aan de ontstaansgeschiedenis van het worstenbroodje. Traditioneel worden worstenbroodjes vooral in Brabant gegeten tijdens kerstmis en carnaval. Sinds 2016 staat het Brabantse worstenbroodje op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed en elk jaar wordt in de provincie een kampioenschap voor het maken van het lekkerste worstenbroodje georganiseerd.
Belgisch worstenbroodje
Ook onze zuiderburen kennen het worstenbroodje, maar die lijkt dan weer meer op ons saucijzenbroodje of frikandelbroodje. Het wordt gemaakt van bladerdeeg en bevat 1 of 2 worsten van gehakt of frikandellen. De broodjes worden daar ook wel curryrollen genoemd. De Belgen eten ze oorspronkelijk op Verloren maandag, de maandag na Driekoningen.