Maroeska vertelt over het leven in de tent
Voor de artistieke Maroeska was Heel Holland Bakt één grote achtbaan. Ze toverde de meest spectaculaire taarten uit de oven en bakte met regelmaat een glutenvrije variant. Zolang taarten maar niet saai uitpakten en vooral smaakvol uit de verf kwamen. Deze finaliste ging en gaat voor kwaliteit én originaliteit.
Een onverwachte looping

“In feite weet je natuurlijk niet precies waaraan je begint. Je verstuurt doodleuk een aanmeldformulier, wordt uitgenodigd voor een auditie, komt een ronde verder en voor je het weet sta je in die tent. Dat is het moment waarop je je realiseert: mijn hemel, hier moet ik het dus gaan doen! Dat vond ik best een schok en daarbij kwam stress om de hoek kijken. Ik had meer stress dan ik in eerste instantie voor ogen had.”
Topsport
De stress zat hem voor een deel in de hectiek, want een deelname aan Heel Holland Bakt betekent een periode vol recepten en taarten: “Je gaat op donderdagavond al van huis, dan slaap je in een hotel en vervolgens is het vrijdag én zaterdag presteren geblazen. Zondag werk je nieuwe recepten uit en probeer je wat laatste dingen thuis te finetunen. Het is behoorlijk intensief. Het voelde af en toe alsof ik een hardloopwedstrijd moest gaan rennen. Bakkers klaar? Bakken maar! Dat was het startschot en vanaf dat moment was het gefocust blijven hollen.”.
Van kleins af aan

Maar Maroeska heeft een lange adem en traint al een geruime tijd in de keuken: “Ik kook mijn hele leven al en ben begonnen op mijn elfde. Mijn moeder hield niet van koken, ze kon het ook niet zo goed en al snel heb ik die taak van haar overgenomen. Dat werd altijd enorm gewaardeerd. Met bakken ben ik zelfs nog vroeger begonnen. Ik was een jaar of 8. We hadden in die tijd een fornuis en daarbij kreeg je een kookboekje. Dat was ook het enige kookboekje dat we hadden, en daar ben ik recepten uit gaan maken. Ik weet nog heel goed dat ik soesjes ging bakken. Dan zat ik voor de oven te wachten om te kijken hoe de soesjes opbolden. Een soes is natuurlijk een beslagballetje en zwelt langzaam op. Fantastisch vond ik dat! Vooral als je kind bent is bakken een soort toveren.”
“Je gooit wat dingen bij elkaar die afzonderlijk eigenlijk helemaal niet lekker zijn. Droge meel is niet te eten, een hap boter is niet per se heel smakelijk en een rauw ei idem dito. Bij bakken worden al die dingen bij elkaar plotseling heel erg lekker. Hoe leuk is dat!”.
Verzamelaar
Naast dat Maroeska met veel plezier in de keuken staat, verzamelt ze maar al te graag recepten: “Ik heb dus altijd recepten verzameld. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen en als ik iets eet, in het buitenland bijvoorbeeld, dan wil ik weten hoe iets wordt gemaakt. Dan ga ik dat dus uitzoeken. Ik ben zo’n type bakker die denkt; croissant? Oké ik wil het zelf kunnen bakken. Voor ik het weet sta ik 2 weken lang croissants te bakken. Net zo lang totdat het perfecte croissantje uit de oven rolt. En dus niet alleen dat het er aardig uitziet, maar dat mensen zeggen: Nou Maroeska, dat is de lekkerste croissant die ik ooit heb gegeten. Zover ga ik! Haha.”.
De gereedschapstaart

Waar ze ook behoorlijk ver bij ging, was toch wel dé gereedschapstaart. Het spektakelstuk van aflevering 7: “Een chocoladetaart die een beetje gek oogt. Ik houd van gekke taarten en wil geen saaie taart hebben. Ik vind dat ik met die glutenvrije taart goed geslaagd ben! Glutenvrij bakken is eigenlijk best eenvoudig, maar veel mensen zien er toch tegenop. Voor het finale spektakelstuk wilde ik in eerste instantie een caloriearme taart bakken. Na veel testen bleek de smaak van zo’n lichte taart toch niet zo lekker te zijn als een taart met minder lichte ingrediënten. Maar eind goed, al goed. Ik heb mijn punt gemaakt en ik heb mijn taart gemaakt. Voor mij was de ultieme gravity taart een zwevende taart en daar heb ik me voornamelijk op gefocust. Ik ben er blij mee.”.
Dromen na Heel Holland Bakt
"Ik heb nog weken gedroomd van die tent. Dan werd ik ’s ochtends wakker en dacht ik: O nee ik moet iets inleveren! Haha."
Smaakt naar meer

Wil jij de Gereedschaptaart van Maroeska maken?
Maandag 4 februari is Maroeska te gast in Smaakt naar meer, om 22.10 uur op NPO 1.
Meer weten over Maroeska?