Kleuren maar!
Wie Janny’s feestelijke Friese Oranjekoeken bakvideo heeft bekeken, kan haar het glazuur een heldere roze kleur zien geven met… bietensap. Niet alleen met bietjes kun je je baksels opvrolijken, ook met rode kool, worteltjes of koffie kun je je baksels kleur laten bekennen.
De EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) geeft door het toevoegen van de E- aan ingrediënten hun veiligheidsstempel. En hoewel ze alle E-nummers geschikt achten voor consumptie, is niet iedereen er even dol op. Daarom geven we je wat kleuralternatieven om thuis mee te experimenteren.
Taart is feest en feest is kleur

Toegegeven, met deze kleurtjes maak je geen neon-regenboogtaart, maar ook met natuurlijke ogende tinten kan het effect oogstrelend en soms zelfs behoorlijk knallend zijn. Een subtieler kleurenpalet is aan te vullen met spectaculaire details die wél opvallen; denk bijvoorbeeld aan vers fruit of eetbare bloemblaadjes als viooltjes, Indische kers of lavendel. Zo blijf je helemaal in lijn met de natuurlijke kleurtjes. Droog de blaadjes en maak er confetti van!
Voor contrast kun je een ongekleurd laagje naast de kleurtjes gebruiken zodat deze intenser lijken. Bij ingetogen kleuren kun je altijd extra uitpakken met structuren, toppings en styling voor dat spektakelstuk-effect.
Ga het kleurexperiment aan
Maak een simpel glazuur of royal icing (oftewel eiwitglazuur – dat hardt extra glad uit) als basis voor het experiment. Voor de glazuur gebruik je ongeveer één eetlepel water (of gekleurde vloeistof) op 100 gram poedersuiker. Voor de royal icing gebruik je ongeveer 1 eiwit op 250 gram poedersuiker. Klop het eiwit op en voeg poedersuiker toe en eventueel wat druppeltjes citroensap. Voeg daarna de kleur toe in poeder- of vloeistofvorm.
Zeef voor gebruik je poedersuiker even door voor het gladste resultaat. Als je vloeistof gebruikt om je glazuur te kleuren, hoef je uiteraard geen water meer toe te voegen. Zorg dat je basiskleur zo geconcentreerd mogelijk is. Maar proef goed, bij een teveel aan kleur kan de smaak gaan overheersen. Kies een kleur en mix erop los.
Rode kool, geelwortel of blauwe bessen

Rood en roze: Bietensap. Granaatappelsap. Zacht rood fruit, zowel vers als ingevroren zoals aardbeien, rode bessen of frambozen. Duw ze met een houten lepel door een fijn zeefje. Gevriesdroogd fruit kan gemalen worden en als poeder gebruikt worden. Een scheutje gekleurde (rozebottel-)limonade. Gedroogde hibiscus bloemen versnipperd, verpoederd of zet er thee van en gebruik het sap.
Groen: Matcha poeder (groene thee poeder), spirulina poeder, pistachenootjes poeder (maal de nootjes extra fijn) of muntsiroop. Spinazie sap uit de sapcentrifuge (let op, verhitten kan de kleur aantasten).
Oranje: (Geconcentreerd) sinaasappelsap of wortelsap (uit de sapcentrifuge of uit een fles).
Geel: Geelwortelpoeder (kurkumapoeder) of zelfs saffraan (even laten weken in gekookt water).
Bruin: Kaneelpoeder, cacaopoeder, instant koffiepoeder of espresso - begin met een mespuntje of theelepel, een mixje van alle bovenstaande bruinen wordt ook mooi.
Paars: Paarse worteltjes (gebruik de sapcentrifuge). Rode kool (gebruik de sapcentrifuge en kook het groentenat kort maar krachtig in) en zoete paarse aardappel.
Blauw: Voeg een mespuntje baking soda toe aan het paarse sap van de rode kool en zie het blauw kleuren! (Blauw en paars zijn wel notoir moeilijk om precies goed te krijgen, de grijzige zweem wordt niet door iedereen gewaardeerd.) Blauwe likeur.
Grijs en zwart: Vergruis norrit-tabletjes (actieve kool) en gebruik het zwarte poeder. Of gebruik inktvisinkt!
Kleuren maar!

Eigenlijk kun je met alles wat eet- of drinkbaar is een kleurtje aan je glazuur geven, maar het is de moeite waard het eerst uit te proberen voordat je er een hele taart mee gaat bakken. Smaakt het nog goed, en wat gebeurt er in de oven na langdurige verhitting? Zie het als een experiment.
Uiteraard kun je met deze kleurtjes ook andere onderdelen van taart kleuren: cake, biscuit, fondant, marsepein, roomkaasglazuur, botercrème (pas bij die laatste op met schiften). Houd de verhoudingen goed in de gaten.
Aan de slag? Maak Janny’s bietenroze oranjekoeken (zij gebruikt als glazuur verwarmde fondant met een beetje water) of maak deze stemmige herfsttaart met groene-thee-matchacake.