Hoe zit het nou?! Achter de schermen van Heel Holland Bakt
Elke dag komen er veel vragen binnen op onze redactie. Wat gebeurt er met de taarten na het proeven? Weten de kandidaten de opdrachten van tevoren? En wie doet eigenlijk de afwas? We nemen je graag mee op toer achter de schermen, om al die prangende vragen van onze bakfans te beantwoorden!
Waarom worden de uitzendingen van Heel Holland Bakt niet in de winter opgenomen, terwijl ze wel in de winter worden uitgezonden?
De opnames van Heel Holland Bakt vinden - zoals we allemaal weten - plaats in de enige echte Heel Holland Bakt-tent. Deze is dan ook een belangrijk onderdeel van het programma. Je kunt je voorstellen dat bakken in de winterkou niet zo’n goed idee is. Marsepeinen roosjes maken met handschoenen aan lijkt ons namelijk best lastig!
Waarom dragen de bakkers geen haarnetje?
Er bestaat een groot verschil tussen de professionele bakker en de thuisbakkers in de tent. Thuis bakt niemand met een petje of haarnetje op. Heel Holland Bakt gaat over thuisbakkers en de omstandigheden in de tent zijn natuurlijk heel anders dan in een professionele keuken. Daarnaast worden de taarten niet verkocht. Daarom kiezen we ervoor om de kandidaten geen haarnetje of petje te laten dragen.
Wat gebeurt er met de taarten na het proeven?

Er zit te veel bloed, zweet, tranen en liefde in de baksels van de kandidaten om deze te verspillen. Na afloop van de opnames is iedereen nieuwsgierig en wordt er door de kandidaten, cameramensen, crew en andere medewerkers uitgebreid geproefd. Als er dan nog iets overblijft, nemen de kandidaten dit mee naar huis. Dat is dus alleen het geval als er iets overblijft...
Ik zie dat het bij jurering ineens donker is buiten de tent. Hoe kan dat?
Een draaidag duurt lang! Ingrediënten worden klaargezet, er wordt gebakken, gewacht, gejureerd, opgeruimd en afgewassen. Wist je dat er van elk baksel zogenaamde ‘beautyshots’ worden gedraaid? De taarten van alle kandidaten worden één voor één op een ronddraaiend plateau gezet en gefilmd, zodat er een mooi totaalshot van de taart ontstaat. Het filmen van deze beauty’s kan wel een uur per opdracht duren, dus voor je het weet is de dag voorbij gevlogen.
Wat gebeurt er toch met al die afwas?

De bakkers hoeven naast al de harde bakken gelukkig niet ook nog al hun vuile vaat zelf te schrobben. In ruil voor een stukje taart staat een klein leger dappere jongens en meiden dag in dag uit te boenen, zodat de bakkers weer schoon gereedschap hebben voor de volgende opdracht.
De thuisbakkers gaan in de tent direct aan de slag, weten ze de opdrachten van tevoren al?
67 eieren, 222 kilo bloem, 180 kilo boter, 56 liter melk, 127 pakken suiker, 53 vanillestokjes, 12 kilo vers fruit en een kist vol chocolade… Voordat de opnames van Heel Holland Bakt beginnen, gaat ons team elke week met een enorme boodschappenlijst op pad om alle ingrediënten in huis te halen. De kandidaten krijgen van tevoren te weten wat de signatuuropdracht en de opdracht voor het spektakelstuk zijn, zodat ze kunnen bedenken wat ze willen gaan maken. Ze kunnen thuis oefenen en doorgeven welke ingrediënten ze nodig hebben, zodat wij alles in de tent kunnen klaarzetten. Van de technische opdracht weten ze trouwens nog niks, die krijgen ze pas te horen op het moment dat ‘ie gemaakt moet worden.
Wat doen Janny en Robèrt tijdens de technische opdracht?

Als de bakkers aan de slag gaan met de technische opdracht, stuurt André ze altijd liefdevol richting hun tentje. Daar bespreken ze samen de technische opdracht en legt Robèrt uit waar de bakkers mee aan de slag gaan. Maar wat doen ze dan de rest van de tijd? Nou, Hollandse spelletjes bijvoorbeeld. Maar ze blijven niet altijd braaf in het tentje zitten wachten. Wat ze dan doen, zie je in dit filmpje.
Waarom maken de bakkers niet vaker een vegan/glutenvrij/lactosevrij/suikervrij baksel?
De bakkers mogen helemaal zelf weten hoe ze de opdrachten invullen. Als ze glutenvrij of vegan willen bakken, dan zijn ze daar volledig vrij in. Allergievrij of vegan bakken is overigens echt een vak apart en vraagt om nieuwe en andere technieken. Het is dus niet gek dat de bakkers daar niet altijd direct hun vingers aan willen branden. Finalist Anouk durfde die uitdaging dit seizoen wel aan, ze maakte een vegan citroen meringue taart.
Wie verzint al die leuke namen van de baksels?
Onze bakkers zijn vaak niet alleen creatief in de keuken, ze zijn ook creatief met taal. Want die leuke en bijzondere namen verzinnen ze helemaal zelf! Wist je dat de titels van bekend gebak vaak ook een leuke oorsprong hebben? Croquembouche, kletskoppen, Sachertaart, Tarte Tartin of Paris-Brest. Wij doken in de oorsprong hiervan en zochten uit waar al die namen vandaan komen.