Het is een match(a)!
Afgelopen zondag bakte Jeanette een taart met matcha. Wat is dit groene goedje precies? En hoe kun je dat verfijnd gebruiken in je baksel?
Wat is matcha?

Matcha is een groene thee uit Japan. Het wordt gemaakt van in de schaduw geplaatste theeplantjes. Dat zorgt ervoor dat de plantjes extra bladgroen aanmaken, waardoor ze een hoge concentratie aminozuren bevatten. De theeblaadjes worden met de hand geplukt en verwerkt tot matchapoeder. In Japan maken ze traditiegetrouw thee van het poeder. Ze kloppen het met een speciaal kloppertje op tot een schuimige substantie die wordt gebruikt tijdens theeceremonies. In Nederland wordt het ook vaak gedronken als matcha latte, met warme melk.
Gezondheidsvoordelen
Doordat matcha wordt gemaakt van pure, fijngemalen blaadjes, behoudt het al zijn vitaminen en antioxidanten. Daardoor heeft het veel gezondheidsvoordelen. Matcha houdt je bloedsuikerspiegel laag, waardoor het de kans op diabetes type 2 vermindert en het cholesterol in je bloed kan verlagen. De antioxidanten zorgen er bovendien voor dat je immuunsysteem wordt beschermd, waardoor je minder gevoelig bent voor griep en verkoudheid. En het zou kunnen helpen tegen stress, omdat het een kalmerend effect op je hersenen heeft.
Bakken met matcha

Je kunt niet alleen thee of latte maken van matcha, het is ook erg geschikt om te verwerken in je baksels. Als je het goed gebruikt, geeft het een subtiele, lekkere smaak en een fijn groen kleurtje aan je biscuit. De mogelijkheden met matcha zijn eindeloos. Je kunt het verwerken in cake, taart, koekjes, botercrème, granola, pannenkoekjes, ijs, sauzen, smoothies en je kunt het zelfs over de popcorn strooien.
Matcha is van zichzelf een beetje bitter, met een zacht zoete nasmaak. Je kunt het goed combineren met frambozen, pistache en (witte) chocolade. De smaak van matcha is erg specifiek, je houdt ervan of niet. Wil je gaan experimenteren met matcha, werk dan verfijnd. Voeg niet teveel in een keer toe en blijf je recept bijschaven tot je helemaal tevreden bent.
Kwalitatieve matcha
De ene matcha is de andere niet, er is veel verschil in kwaliteit van verschillende soorten. Dit heeft uiteraard invloed op de smaak. Zoek dus goed uit of je een kwalitatieve matcha in handen hebt voor het beste resultaat in je baksel.
Aan de bak met matcha? Probeer dan eens Jeanette’s Waterlelie spektakel. Ze verwerkt een beetje matcha door het biscuit.