Hans wint titel Beste Thuisbakker 2017
Eindelijk mag hij het van de daken schreeuwen. Hans is de winnaar van Heel Holland Bakt! Dat werd tijd, want hij vond het steeds moeilijker worden om zich in te houden als mensen vroegen hoe ver hij was gekomen. Week na week kwam Hans met strakke taarten, ieder onderdeel minutieus uitgevoerd; goed van smaak, met een origineel concept. Janny en Robèrt konden niet wachten om zijn nieuwste creaties te proeven. De jongste winnaar van Heel Holland Bakt ooit heeft het programma misschien wel naar een nieuw niveau getild.
Oma’s appeltaart

De laatste paar afleveringen zag het publiek Hans in zijn bakkersrol groeien. Hij voelde zich op zijn gemak tussen de andere bakkers, maakte hier en daar een grap en kletste lekker weg tegen de camera’s. Hij genoot zichtbaar. "De eerste aflevering was echt wel spannend. Je weet niet hoe goed de andere bakkers zijn. Maar toen ik daar ongehavend uit was gekomen, dacht ik: dit valt wel mee. Ik kan meekomen met de rest." Het is allemaal begonnen met de appeltaart van oma. "Die was er iedere verjaardag en je moest er op tijd bij zijn, anders kon je een stuk flauwe slagroomtaart krijgen. Dat appeltaartje ben ik gaan maken en kon ik op een gegeven moment wel dromen. Toen ben ik het groter aan gaan pakken. Maar daar zat eigenlijk een hele tijd tussen. Ik bak pas een jaar of 2. Ik ben filmpjes gaan kijken op internet, Rudolph van Veen heb ik heel wat zien afbakken."
Taart als wetenschap

Dat Hans wel een taartje kan bakken hebben we allemaal kunnen zien. Maar een echte taart-eter is hij grappig genoeg niet. "Nee, ik ben echt een bakker. Ik houd van de technieken erachter. Je moet er met suiker verhitten bijvoorbeeld niet een paar graden naast zitten, want dan gaat het mis. Die precisie, de chemische processen die erachter schuilen, dat vind ik er mooi aan."
Zijn er dingen die Hans nog echt moest leren voor de tent? "Ik heb echt wel de tijd genomen om alles te oefenen tot het goed was. Maakte doorloopschema’s zodat ik precies wist wanneer ik aan welk onderdeel van de taart moest beginnen. Maar mijn nieuwe interesse is brood. Daar moest ik voor de broodaflevering wel even induiken. Brood leeft. En hoe het chemisch precies allemaal in elkaar zit, daar is nog niet alles over bekend. Dus je moet het echt vaak doen om het te kunnen."
Op de bank

Achter de tentschermen kon je Hans nogal eens op de bank aantreffen. Liggend. Met zijn ogen dicht en koptelefoontjes in zijn oren. Even een powernapje doen. Verwerkt hij zo al die inspanning? "Ik denk het. Ook. Ik had het nodig om me af te sluiten van de andere bakkers. Iedereen kletst en speculeert tijdens de beoordelingen lekker door over hoe het moet met de botercrème en welk biscuit beter is. Maar misschien omdat ik jong ben, laat ik me daardoor van de wijs brengen. Dat kon ik niet gebruiken. Ik had een besluit genomen, zo ga ik het doen. En dan wil ik daarvoor gaan." Als een topsporter voor de wedstrijd. En waar luistert hij dan naar? "Meestal pianomuziek, Satie bijvoorbeeld. Of minimal." Muziek die net zo strak en afgewogen is als zijn taartjes.
Uitzonderlijke focus
Zelf als het 37 graden was in de tent was, Hans bleef cool. Zo zag het er in ieder geval uit. Altijd die focus en concentratie, eist dat dan niet z’n tol? "Nou, ik kan me daar wel heel eenzaam in voelen hoor. Het is een soort isolement." Hoe zorg je er als extreem gefocuste Hans dan voor dat je niet doorslaat in die focus? "Eh, balans zoeken bedoel je? Ik heb hele fijne vrienden om me heen. Als ik me teveel terugtrek in mijn werk, bellen ze me op en zeggen ze: Hé joh, even rustig nu hoor, dit is niet goed voor je." En hoe ontspan je dan? "Ik zit regelmatig in mijn badjas met een biertje aan de bar van de sauna waar ik werk." En dat verdient hij wel na alle inspanning.
Hans Bakt!

En nu Hans? "Volgend jaar ik ga weer verder met mijn studie, die staat nu op een laag pitje. Misschien wil ik wel een blog. Ik ben het allemaal nog aan het bedenken. Ik wil het bakvak zeker gaan leren." Op het moment besteedt hij al zijn tijd aan het samenstellen van recepten voor het Heel Holland Bakt winnaars-boek. Met pittige taarten, belooft hij, voor bakkers die een stapje verder willen gaan.
Soms leek het alsof Hans in z’n eentje in een parallel universum stond te bakken en wedstrijdjes met zichzelf hield. Zo verwerkte hij in zijn wedstrijdtaarten de lievelingssmaken van Janny (Vesuvio di Amaretti), Robèrt (Beer en Brownies) en André (boerenjongens). Best gewaagd want als het dan misgaat…
In de laatste aflevering gebruikt hij een techniek die nog nooit gebruikt is tijdens Heel Holland Bakt: suikertrekken. Patissiers in spé moeten die techniek laten zien tijdens hun afstuderen.
Van harte gefeliciteerd Hans, je bent cum laude afgestudeerd aan de HHB-academie en bent daarmee de Beste Thuisbakker van Nederland!
Smaakt naar meer

Woensdag 25 oktober is Hans te gast in Smaakt naar meer, om 21.25 uur op NPO 1.
Meer weten over Hans?