Gwenn blikt terug op zijn deelname

Een bijzonder emotionele finale was het voor Gwenn. Hij bakte een royal wedding cake, zo mooi dat Janny verzuchtte hem wel op haar huwelijk te willen. Het was een finale-opdracht die nogal wat herinneringen aan zijn eigen huwelijk losmaakte, zijn vader kon daar helaas niet meer bij zijn. Hij won de finale uiteindelijk niet, maar wij zijn benieuwd hoeveel kersvers getrouwde stellen hun gasten deze taart de komende jaren zullen voorzetten. Hij was werkelijk waanzinnig mooi.
Liever niet rustiek
Klassieke Franse patisserie in een moderne uitvoering heeft Gwenn’s hart gestolen. "Het kan daarmee 2 kanten uitgaan: óf de rustieke kant, zelfs Meester Patissiers stylen die taartjes alsof hun oma ze zelf heeft gemaakt. Of dat hele strakke. Geef mij die laatste maar. Als mensen denken dat ik mijn eigen gemaakte gebakje bij een chique zaak heb gekocht, ben ik blij." En dan te bedenken dat hij pas een jaar serieus bakt. "Ik las altijd al over bakken, en keek honderden filmpjes dus ik had de theoretische kennis wel. Maar tegelijk nooit de rust om het te doen. Ik kende alle foefjes en techniekjes, maar dan snap je het nog niet. Uiteindelijk gaat het om oefenen, oefenen, oefenen." De tent was daarin een uitstekende leerschool.
Ambachtelijkheid versus tikkende tijd

Zijn Franse achtergrond is duidelijk de basis voor zijn bakwerk. Soms was hij misschien iets té gespitst op precies die verfijning. Neem zijn kogelgebakjes: "Thuis maakte ik die met siliconen flubbervormen, maar in de tent gebruikte ik een harde plastic vorm voor nóg strakker resultaat. Maar je moet daar echt de tijd voor nemen. En die had ik niet." Dat leverde niet alleen geluidsoverlast op, maar ook gebroken kogeltjes. Dat loste hij wel weer heel charmant op, maar het is kenmerkend voor Gwenn dat hij voor ambachtelijk ging, ook al was daar niet altijd ruimte voor. "Ja het is mijn valkuil, maar op de smaak zelf ben ik zo goed als niet aangepakt door de jury." En dat is zo goed als een compliment.
Carrière versus vaderschap
Het is snel gegaan met Gwenn’s loopbaan. Hotelschool in Maastricht, afgestudeerd, naar Parijs verhuisd, in verschillende hotel-restaurants gewerkt als manager, adjunct- directeur… 50 man personeel aansturen, 1200 gasten op een dag. Het was nogal wat. "Ja, en tussendoor gewoon afwassen als het nodig was. Het kwam uiteindelijk neer op zo’n 60 à 70 uur per week. Ik heb het helemaal omgegooid toen mijn vrouw zwanger werd. We zijn naar Amsterdam verhuisd en nu werk ik lekker rustig op kantoor, tenminste 'rustig', ik beheer de klantenservice voor 3 restaurants." Maar op kantoor zitten is zowel fysiek als dynamisch wel even wat anders. Mist Gwenn de drukte niet? "Het moest gewoon, ik wil tijd met mijn gezin doorbrengen en bovendien nu heb ik tijd om zelf te bakken." Kijk, daar hebben alle kijkers de vruchten van geplukt.
Ook horecatijgers stressen
Gwenn is een pragmatische bakker die, hoewel hij z’n taartjes echt wel serieus neemt, de situatie in de tent altijd goed kon relativeren. Maar zelfs hij bleef er niet altijd even rustig onder. "In de horeca ben je altijd aan het rennen en vliegen, dus ik ben wel wat gewend. Maar dan sta je in de tent en doet je oven het niet. Ik kreeg bijna een zenuwinzinking. Zo persoonlijk nam ik het. Die oranjekoeken, daar werd ik pissig van hoor. Niks lukte, ik had een bak vol gesmolten slagroom met flieberige jubileum vijfjes."
Prioriteiten

De laatste weken zat hij er wel een beetje doorheen: slaapgebrek, weinig inspiratie en energie. Niet zo gek na 2 maanden non-stop bakken en een kleintje. "Ik miste mijn dochter. Ik wist niet eens meer welke maat romper ze had. Toen zijn we het park ingegaan en ergens uitgebreid gaan lunchen. Taart kon me even gestolen worden. Het minst trots was ik daardoor op mijn Parijse decoratiebeslag-taart. Ik was er maar op het nippertje mee door naar de finale." Misschien zat er een engeltje op zijn schouder, want nu kon hij mooi wel die fantastische bruidstaart maken.
Zaakjes op orde
Het leven van Gwenn draait nu nog meer om bakken dan voorheen. "Ik geniet er ontzettend van. Maar sinds kort ben ik wel 2 keer per week in de sportschool te vinden." Met cholesterol moet je niet sollen.
Heeft hij nog toekomst plannen op bakgebied? "Ooit wil ik wel, samen met mijn vrouw, een authentiek zaakje in Amsterdam openen: quiche en stokbrood en onbekendere Franse patisserie. Maar goed, zover is het nog niet hoor, eerst nog een beetje oefenen."
Smaakt naar meer
Wil jij de Tarte au Citron Meringuée maken?
Woensdag 25 oktober is Gwenn te gast in Smaakt naar meer, om 21.25 uur op NPO 1.
Meer weten over Gwenn?