Eetbare spelletjes maken doe je zo!
Zaterdag gaan de bakkers aan de slag met het thema spelletjes! Er zijn een heleboel eenvoudige spellen die je supermakkelijk kunt omtoveren tot een eetbare variant. We geven je graag wat inspiratie. Bakkers klaar? Spelen maar!
Tijdens de opnames was het hartstikke warm in de tent, maar het regent nu pijpestelen. Gelukkig hebben wij daar een goed medicijn voor: eetbare spelletjes! Sluit jezelf lekker binnen op, zet de oven aan en tover 1 van deze spelletjes uit de oven. Dat zorgt voor driedubbel plezier: je kunt lekker bakken, je hebt een leuk spel om te spelen en je kunt het na het spelen helemaal opeten. De bakkers in de tent maken een puzzeltaart, maar wij hebben 3 andere leuke spellen voor je op het menu staan.
Cupcake Boter-Kaas-en-Eieren

Boter-kaas-en-eieren kennen we ook wel als kruisje-rondje. Je hebt een speelvlak van 9 hokjes, om de beurt mag je een kruisje of een rondje neerleggen. Wie 3 op een rij heeft wint. Wij maken daar graag een extra lekkere variant van, dus we vervangen de boter, kaas en eieren door cupcakes! Bak 12 cupcakes en versier de cupcakes op 2 verschillende manieren. Ieder krijgt 6 dezelfde cupcakes. Versieren klaar? Spelen maar!
Cupcake basisrecept:
125 gr roomboter
125 gr suiker
1 theelepel vanille-extract
2 eieren
125 gr zelfrijzend bakmeel
snufje zout
2 eetlepels melk
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Verdeel 12 cupcake papiertjes in de cupcake bakvorm en vet alles in.
- Klop de boter, suiker en het vanille-extract luchtig.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het nieuwe ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en zout en mix het in delen door je beslag.
- Mix tot slot ook de melk erdoor.
- Bak de cupcakes in 20 minuten gaar.
- Versier je cupcakes met glazuur, fondant of botercrème. Zorg dat je 2x 6 dezelfde cupcakes hebt.
- Leg het speelbord in het midden, verdeel de cupcakes en start de game. Je kunt zo vaak spelen als je wilt.
- Spelen klaar? Oppeuzelen maar!
Koekjes memory

Zin om je geheugen te trainen? Speel dan een potje koekjes memory! Versier je koekjes in paartjes van 2. Leg alle koekjes ondersteboven op tafel en draai er om de beurt 2 om. Een setje gevonden? Winst! Dan mag je beide koekjes opeten!
Zandkoekjes
125 gram zachte boter
90 gram poedersuiker
Snufje zout
125 gram bloem
1 citroenrasp
Icing in verschillende kleuren
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een soepel deegje. Kneed het eventueel even door met de hand.
- Pak het deeg in in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er ronde vormpjes uit.
- Bak de koekjes in 15 minuten mooi bruin.
- Laat de koekjes afkoelen en versier ze daarna met icing in setjes van 2.
- Versieren klaar? Memory spelen maar!
Dammen met macarons

Dammen is een bordspel waarbij je strategisch moet zijn en goed moet nadenken. Het bord bestaat uit 100 zwarte en witte vakjes en elke speler heeft 20 damstenen. De een is wit, de ander zwart. De stenen mogen alleen schuin worden geschoven en degene die als eerste alle stenen van zijn tegenstander heeft geslagen, heeft gewonnen.
Damstenen zijn enorm geschikt om te worden vervangen door eetbaar lekkers. Koekjes, schuimpjes of macarons! Die laatste is onze favoriet. Het enige wat je voor dit eetbare spel nodig hebt is een dambord en 40 macarons. En weet je wat het leuke is aan deze variant? Als je een steen van je tegenstander geslagen, mag je hem opeten!
Macarons
300 gram broyage (1 deel amandelmeel + 1 deel poedersuiker)
200 gram fijne kristalsuiker
130 gram eiwit
Kleurstofpoeder in 2 kleuren naar keuze
Zo maak je het
- Meng de broyage met 65 gram eiwit tot een spijs-achtige substantie.
- Verdeel het mengsel in 2 delen. Kleur met kleurstofpoeder elk deel in een kleurtje naar keuze.
- Verhit de suiker met 70 gram water tot 120 graden.
- Klop 65 gram eiwit in een vetvrije kom mooi stevig, voeg een klein beetje suiker toe en giet daarna de suikersiroop in een dunne straal bij het mengsel.
- Klop door tot een stevige, glimmende meringue.
- Meng een flinke schep van de meringue door elk broyage-mengsel.
- Deel de overige meringue in 2 delen en spatel elk deel door een broyage-mengsel.
- Sla de eiwitten kapot. Robert laat je in deze video zien hoe dat moet.
- Doe je beslag in een spuitzak.
- Spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de macarons in 25 minuten op 150 graden gaar.
- Herhaal tot je 80 macarons hebt, het kan zijn dat je daarvoor 2 keer dit recept moet maken.
- Pak 2 koekjes van dezelfde kleur en druk ze - met een vulling naar keuze ertussen - op elkaar om er een hele macaron van te maken.
- Macarons klaar? Verdelen en dammen maar!