Eet als Elvis!
Op 8 januari 1935 werd Elvis Presley geboren. De King of Rock and Roll kennen we natuurlijk van zijn mooie liedjes, maar de zanger staat ook bekend om zijn voorkeur voor bijzondere smaakcombinaties. Voor welke lekkernij kwam hij zijn bed uit? En wat was zijn favoriete cake? Zo eet je als Elvis!
Toen de kleine Elvis werd geboren, was er weinig geld bij de familie Presley. Er werd sober en simpel gegeten, vaak niet meer dan wat brood met groente. Tijdens zijn succesvolle leven compenseerde hij dit gebrek aan voedsel in zijn jeugd ruimschoots met luxe en lekkernijen. De keuken nam een centrale plaats in in zijn leven. Dagelijks werkten tientallen koks die dag en nacht bezig waren om hem van voedsel te voorzien.
Elvissandwich
Elvis stond bekend om zijn voorliefde voor de warme sandwich Fool’s Gold Loaf. Een warme sandwich met pindakaas, bacon en druivenmarmelade. Hij bedacht er zelf een variant op, die later werd benoemd tot de Elvissandwich. Een geroosterde boterham met pindakaas, plakjes banaan en wederom bacon.
Elvis Presley Cake
Allemaal leuk en aardig die sandwiches, als bakkermakkers zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in de baksels die Elvis graag at. Nou, we kunnen je blij maken want Elvis heeft zijn eigen cakerecept! Het is de cake die zijn oma vaak voor hem bakte. Omdat hij het zo graag en vaak at, werd het in de volksmond al snel de Elvis Presley Cake genoemd. Zijn verjaardag is wat ons betreft een goed excuus om deze lekkere cake uit de oven te toveren.
Het is een zachte witte cake die wordt vergezeld van een zoete en smeuïge ananascompote, krokante pecannootjes en een frisse roomkaas frosting. Zo maak je ‘m:

Ingrediënten:
Cake
- 250 gram bloem
- 40 gram maizena
- 225 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- Snufje zout
- 175 gram boter
- 5 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 milliliter yoghurt
Ananas topping
- 100 gram kristalsuiker
- 1 blikje ananasstukjes (227 gram)
Frosting
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 gram gehakte pecannoten
- 200 gram roomkaas
- 120 gram boter
- 500 gram poedersuiker
- 4-5 eetlepels slagroom
Bereiding
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zeef de bloem, maizena, bakpoeder en zout.
- Voeg de suiker en boter toe en mix tot een korrelig deeg.
- Scheid de eieren.
- Voeg 1 heel ei en de overige eiwitten met het vanille-extract toe aan je deeg.
- Mix in delen de yoghurt door het beslag tot een luchtig geheel.
- Stort het beslag in een (vierkante) bak- of cakevorm en bak in ongeveer 30 minuten af.
- Test met een cakeprikker of de cake gaar is. Hij moet terugveren als je erop drukt.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Prik met een vork gaten in de bovenkant van de cake.
Ananas topping
- Verwarm de ananas met de suiker in een pannetje.
- Roer tot de ananas zacht is en uit elkaar valt. Het vocht moet helder zijn.
- Pureer eventueel wat fijner.
- Schep de ananas over de afgekoelde cake en spreid uit zodat de hele bovenkant bedekt is.
Frosting
- Klop de boter met de roomkaas romig.
- Voeg het vanille-extract toe en meng goed.
- Voeg de poedersuiker toe en klop opnieuw goed door.
- Voeg lepel voor lepel de slagroom toe tot de frosting smeerbaar is.
- Smeer de frosting over de taart. Doe dit voorzichtig, zodat de lagen op hun plaats blijven.
- Hak de pecannoten fijn en strooi over de taart.
Eet smakelijk!