De zesde bakker verlaat de tent
Wat kunnen we zeggen over Cas? Hij heeft de charmes (en de looks) van prins Harry én de bakkunsten van zijn moeder. Als kleine jongen zat Cas al in zijn kinderstoeltje aan het aanrecht, en bakte moederlief er naar lieve lust op los.
Van bakmixen naar het echte werk

Cas heeft tijdens zijn deelname aan Heel Holland Bakt veel over zichzelf geleerd: “Af en toe was ik verbaasd hoe rustig ik kon blijven onder de omstandigheden in de tent. Ik heb geleerd dat ik een beetje druk nodig heb om te kunnen presteren. Het echte competitiegevoel zeg maar. Tot mijn deelname aan dit programma bakte ik ongeveer 1 keer in de maand een appeltaart. Ik was nog best onervaren en greep vaak naar kant-en-klare bakmixen. Ik maakte vooral de standaard baksels.”
Uit de boeken

Maar daar is het gelukkig niet bij gebleven, want Cas kwam, zag en overwon. Althans bijna dan! Dat hij nu de sterren van de hemel bakt, kan Cas in ieder geval in zijn zak steken. En daar is veel oefenen aan vooraf gegaan: “Ik ben student en heb tijdens de zomervakantie alleen maar op internet bakfilmpjes gekeken. Week in, week uit. Daarnaast heb ik kookboeken verslonden en me vooral op de baktechnieken gericht.
Dit gebeurde allemaal na mijn inschrijving voor Heel Holland Bakt. Toen had ik zoiets van; nu moet ik wel. Ik heb bakkers bezocht en heb ze het hemd van het lijf gevraagd. Op een gegeven moment ben ik zelfs met een taart langs een bakker gegaan. Om te laten proeven. De bakker zei: Wat is dat? Is dat een molshoop of zo? Maar dat moest dus een Christoffeltaart voorstellen. Gelukkig heeft de bakker mij toen tips gegeven.”
Cas zijn bakreis

Een Roermonds Christoffeltaartje om precies te zijn: “Voor mijn auditie wilde ik iets maken dat bij me past. Dit taartje is afgeleid van de heilige Christoffel en hij heeft mij metaforisch op weg geholpen in de wonderlijke reis naar de echte bakkerswereld. Ik weet nog goed dat Janny en het andere jurylid in het kleine tentje bij het doorsnijden van de taart zeiden: dit taartje klinkt al goed! Ik dacht toen alleen maar: huh? Kunnen ze horen dat een taart goed klinkt?”
Hoe gebaar je karamel?

Cas is auditief beperkt en heeft tolk Wieke ingeschakeld om hem tijdens het grote bakavontuur bij te staan. Op het gebied van de communicatie welteverstaan, en dat laatste is nog best een dingetje als het over bakken gaat: “Sommige baktermen of woorden bestaan al in gebarentaal, maar er zijn ook woorden die niet bestaan. Zoals karamel en gelatine bijvoorbeeld. Deze gebaren hebben we zelf bedacht om het ons iets makkelijker te maken.”
Testen, testen én nog eens testen

Als we Cas vragen waar hij trots op was antwoordt hij: “Veel taarten zijn gelukkig goed uitgepakt en ik was erg tevreden over mijn lichtjestaart. Ik had van koek een kerk gemaakt met ramen van glas in lood van suiker. Echt een stukje vakmanschap, al zeg ik het zelf.” Ook op de oud en nieuw-taart kan Cas trots wezen. Hij bakte een taart met appelbeignets in de vulling: “Mijn ouders zeiden: Cas dat kan toch helemaal niet! Maar ik moest en zou die beignets in de taart verwerken en dat is uiteindelijk gelukt. Wel met bloed, zweet en tranen, want ik heb dagenlang elke dag een stuk of 10 appelbeignets gebakken om het beslagkorstje te kunnen testen.”
Smaakt naar meer
Wil jij 24 dagen zoet van Cas maken?
Maandag 21 januari is Cas te gast in Smaakt naar meer, om 22.10 uur op NPO 1.
Meer weten over Cas?