De vierde bakker verlaat de tent
Bij de ontwapende Kim zit het bakken haar in het bloed. Haar opa was banketbakker en Kim heeft al zijn handgeschreven recepten nog. Als groot fan van Heel Holland Bakt heeft ze verschillende pogingen gedaan om aan het bakspektakel mee te kunnen doen. Tot ze op haar dertigste levensjaar dacht: “Ik ben geen twintiger meer die bakt. Ik heb meer ervaring, extra rimpeltjes en enkele grijze haren. Ik ga ervoor!”
De aanhouder wint

En waar een wil is, is een weg: “Ik keek seizoen 1 van Heel Holland Bakt en dacht, wat is dit voor iets fantastisch! Toen ik de kans kreeg om me op te geven voor seizoen 2, heb ik dat meteen gedaan. Ik heb toen de bakdag bij Robèrt gehaald, maar zat uiteindelijk niet bij de laatste kandidaten.” Kim deed tevergeefs nog een poging, maar staakte in verband met werk daaropvolgende pogingen. Al kon ze het niet laten om zichzelf voor seizoen 6 op te geven: “Het is me uiteindelijk gelukt en dat is waanzinnig!”
Het licht gezien
“Ik heb me figuurlijk de tent in gevochten en het moment dat ik tijdens de eerste aflevering een schort kreeg was fantastisch.” Maar er waren meer mooie momenten voor Kim. Zo wilde ze per se de lichtjestaart in de tent kunnen bakken: “Ik had het al helemaal bedacht. Een worteltaart met Amsterdamse grachtenpanden van koek, waar het licht dan door de ramen naar buiten schijnt. Alsof je langs de grachten loopt.”
En meer

“Met het resultaat van de Guglhupf was ik erg tevreden. Ik had, op 2 of 3 keer oefenen na, nog nooit één brood gebakken. Mijn versie was goed gerezen, ik kreeg alleen als commentaar dat er iets te weinig vulling in zat. Dat was weer een leermoment. En dan de soezentoren! Toen deze eenmaal stond was ik zo extreem trots!”
Soesjes opa
“Mijn opa (banketbakker) deelde toen ik nog op de basisschool zat en jarig was altijd zelfgemaakte soesjes uit. Dan kwam er weer zo’n grote zilveren schaal het schoolplein op met opa erachter die dan iedereen op soezen trakteerde. Hij was mijn soesjes opa en iedereen op school noemde hem zo. Ik heb al zijn recepten nog en dat zijn nét technische opdrachten. Er staat alleen maar een opsomming van de ingrediënten in. Voor de champagnetaart heb ik de bavarois uit mijn opa’s receptenschriftje gebruikt.”
Misser

“Over technische opdrachten gesproken, haha! Daar was ik niet altijd even goed in. De Paris Brest was één groot drama. Alhoewel ik een soesjes opa had en ik best weet hoe je soezendeeg moet maken, mislukte de mijne tot 3 keer aan toe. Ik weet nog steeds niet waar het aan lag. André kwam elke keer een nieuwe lading eieren brengen. Zo van dat arme kind krijgt het echt niet voor elkaar. En toen de churros cups.. Het deeg ging dit keer goed, maar het frituurvet kreeg ik niet heet genoeg. Het resultaat? Een deegdrol en een teleurstellend gezicht van Robèrt. In mijn hoofd ben ik de misser van de technische opdrachten voor Robèrt.”
Eind goed, al goed
“Maar het is goed zo en ik ben blij dat het zo is gegaan. Mijn doel was de lichtjestaart, ik mocht oud en nieuw- en de hartige aflevering nog meemaken en nu is het feest voorbij. Ik vond het helemaal geweldig, het was een fantastisch avontuur!”
Smaakt naar meer

Wil jij de soezentoren van Kim maken?
Maandag 7 januari is Kim te gast in Smaakt naar meer, om 22.10 uur op NPO 1.
Meer weten over Kim?