De reactie van Marjolein
Met precisie en concentratie maakte ze haar betoverende taartjes met harmonieuze smaken. Gedreven, licht gespannen, en daarin ook weer ontwapenend – ze had het zomaar kunnen worden, Marjolein.
Een uitdaging

Marjolein had een uitdaging nodig. Ze was net een paar jaar aan het bakken en wilde wel eens iets meer horen dan ‘lekker hoor’. Het was heel onwerkelijk uiteindelijk echt in die tent te staan: "Ik stond ín mijn televisie maar dan 3D. Na de eerste aflevering had ik zo’n spierpijn, pure spanning. Maar al die dingen waar ik bang voor was: dat ik niets meer zou weten, niets meer zou kunnen, gebeurden niet." Marjolein was in de tent af en toe best nerveus, maar ze had naast al dat bakgeweld ook nog eens een volle werkweek. Weinig ‘oefenbaktijd’ dus. Sommige taartjes die ze in de tent tevoorschijn toverde, had ze zelfs nog nooit helemaal opgebouwd, haar nougatinebouwwerk bijvoorbeeld. Vandaar die extra zenuwen.
Bakkracht
Wat maakt haar een goede bakker? Ze twijfelt lang: "Goede voorbereidingen. Ik pak niet zomaar een recept. Ik wil weten hoe het in elkaar zit, dan kan ik er over gaan nadenken. Ik hou ervan mooie dingen te maken die ook nog eens écht lekker zijn. Het leukste is als ik daarvoor verschillende technieken moet gebruiken. Structuren afwegen, het uiterlijk bepalen. Al die technische aspecten vind ik leuk." En dat hebben we geweten, Marjolein werd maar liefst 3 keer Meesterbakker. Ook in de halve finale, ze stoomde zo door richting de eindstreep.
Afgedwongen focus

Gek eigenlijk dat iemand die wat onzeker is, voor een miljoenenpubliek zo lekker staat te knallen. "Ja, misschien toch die extra focus", zegt ze. "Het ging in de tent vaak beter dan thuis. Als ik goed voorbereid was hoefde ik het alleen nog maar te eh, doen. En, als thuis iets niet lukt ga je al snel een kopje thee drinken of zo. Maar nu moest ik door. Er werd meegekeken."
En meegedaan. "Ja dat wedstrijdelement hoeft van mij niet. Ik ben bezig met wat ík doe, dat hoeft niet persé gemeten te worden aan wat een ander doet. Hoewel het niet leuk was om niet te winnen. Want het voelt toch als een soort afwijzing. Terwijl ik toch ook mijn best heb gedaan. Dat vond ik zwaar. Zwaarder dan dat ik dacht."
Bacceptatie

Ze zat met haar fotogenieke taartjes, waar je de liefde en aandacht die ze erin stopt zo goed in terugzag, tergend dichtbij winnaar Hans. Een beetje moeilijk vindt ze het wel, om te accepteren hoe de finale is verlopen. "We zaten dicht bij elkaar, Hans en ik. En Gwenn. Maar ja, er kan er maar één de winnaar zijn. En natuurlijk verdient Hans het."
Ongeacht de uitkomst heeft de Heel Holland Bakt- ervaring haar mooie dingen gebracht. "Ik heb zoveel kunnen maken, er is zoveel gelukt van wat ik wilde laten zien. Kijk, ik hoefde niet perse te winnen. Hoe dubbel dat ook klinkt. Mijn doel was kijken hoever ík kon komen.’ En de finale, dat is zo ver als maar kan. En voor de goede orde: op haar eigen merites. "Ja de suggestie werd gewekt dat ik in de tent een beetje sta af te kijken maar dat viel nogal mee! Hahaha." En dat terwijl haar bakvolgorde juist opvallend was, ze trekt echt haar eigen bakplan. Bovendien kijkt iedereen zo nu en dan lekker om zich heen.
Toekomstmuziek

Er is nogal wat veranderd na de tent. "Ik ben me aan het oriënteren. Ik heb al een dagje meegelopen in een chocolaterie. En misschien ga ik stage lopen. Ik ben daarover in gesprek, wie weet. Ik spring niet zomaar ergens in." Maar inmiddels heeft ze het functioneel beheerders-bestaan mooi wel helemaal ingeruild voor het bakkersbestaan. Ze bakt veel voor goede doelen. "Dan zet ik mijn naam tenminste in voor iets goeds. Nu kan het nog, haha."
Speculaas
Wat zijn dan nu – na al die gelaagde taarten en botercrèmes en opgeklopte eiwitten uit de tent – de uitdagingen voor Marjolein? "Speculaas." Wat zeg je nou? "Ja, ho, niet zomaar speculaas, ik wil precies de goede speculaas bakken, knapperig, met de juiste verhouding specerijen. Want wat is écht lekkere speculaas? Het moet kloppen." En daar zit misschien wel de echte bakkracht van Marjolein. Die gaat tot het gaatje.
Smaakt naar meer
Wil jij de Naked cake met bessen en kruiden maken?
Woensdag 25 oktober is Marjolein te gast in Smaakt naar meer, om 21.25 uur op NPO 1.
Meer weten over Marjolein?