De derde bakker gaat naar huis
Johan is een echte smaakmaker in het Groningse dorp waar hij woont. En ook bij de kijkers van Heel Holland Bakt is hij geliefd. Helaas moet hij de tent verlaten, maar gelukkig gaat er thuis bijna iedere dag iets lekkers in de oven. Als kaasboer probeert hij zijn passie voor eten en goede producten aan de man te brengen. “Ik neem altijd wel wat lekkers mee.”
“We lopen de deur niet bij elkaar plat”

In het meest noordelijke puntje van Nederland, Het Hogeland, zoals ze het in Groningen noemen, woont kaasboer Johan samen met zijn labrador Bella. Vanuit het raam in de keuken heeft hij een schilderachtig uitzicht op een oude kerk en landerijen. “Er wonen hier maar 350 mensen en we zijn heel sociaal, maar het is niet zo dat we de deur bij elkaar platlopen. Ik hou van het Groninger land. Het uitgestrekte en het water van het Lauwersmeer en de Waddenzee. Het is heerlijk om hier met de hond te lopen.”
"Als je deelt krijg je daar het dubbele voor terug"
De gezellige woonkeuken heeft zich gevuld met een zoete geur. Johan kon het niet laten om een notenkoek te bakken, gevuld met amandelspijs. “Ik heb deze al vaker gebakken, maar het is altijd weer spannend om de koek aan te snijden”, vertelt Johan enthousiast als hij een scherp mes pakt. “Ik denk dat Robèrt dit ook heel lekker zal vinden. ‘Hij is gaar, Johan!’ zou hij zeggen. Ik ga de koek niet in mijn eentje opeten. Ik heb 2 hele lieve kinderen die deze week langskomen. En ik neem natuurlijk vaak wat lekkers mee voor mijn medewerkers in de winkel. Ik deel liever uit, want als je iets deelt krijg je het dubbele terug.”
“Het ondernemen zit mij in het bloed”

Johan heeft een kaas- en notenwinkel en een groothandel in delicatessen. Hij houdt van het goede leven en gezelligheid. “Ja, ik ben wel een echte Bourgondiër en dat probeer ik ook op anderen over te brengen. Mensen die bij mij in de winkel komen, gaan altijd met een glimlach naar buiten. Ik heb altijd gedroomd van een eigen winkel. De vader van een vriendinnetje op de basisschool had een kaaswinkel en dat vond ik toen zo mooi, want het rook er altijd zo lekker. Het ondernemen zit mij echt in het bloed en ik ben al heel jong op de kaasafdeling van een supermarkt gaan werken. En later bij een winkeltje die ook kaas verkocht.”
Op zijn 21ste begon Johan voor zichzelf, met een marktwagen die door de straten van de Groninger dorpen reed met kaas, noten en eieren. Dat heeft hij jaren gedaan tot hij last kreeg van zijn heup door een geboren afwijking. “Ik ben daaraan geopereerd en daarna lukte het me niet meer om elke keer in en uit de marktwagen te stappen. Vervolgens ben ik een winkel en groothandel begonnen.”
“Misschien kan ik dit jaar Robèrt strikken voor míjn tent”
In het dorp Winsum organiseert Johan ieder jaar de ‘Groninger Poffertdag'. Een poffert is een gevuld brood dat heel veel Groningers kennen. Het wordt niet gebakken, maar au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. De vulling bestaat uit krenten, rozijnen of spek en het is heerlijk met gesmolten roomboter en stroop. “Het is een echt boerengerecht en het dreigde een beetje in de vergetelheid te raken. Daarom zijn we een paar jaar geleden met de wedstrijd begonnen. Het was meteen een succes, want er doen ieder jaar meer dan 50 thuisbakkers aan mee. Misschien kan ik dit jaar Robèrt strikken voor míjn tent!”
“Het voelt als een hechte familie”

Johan vindt het erg jammer dat zijn Heel Holland Bakt-avontuur is afgelopen. Hij valt even stil als hij denkt aan de tent en alle andere deelnemers. Mensen die hij niet kende maar nu toch zijn vrienden zijn geworden. “Ja… ik vind het heel erg jammer dat het voorbij is. We hebben een hele leuk groep en het team eromheen was ook heel fijn. Het voelt bijna als een hechte familie. Je kijkt er zo naar uit om mee te doen, maar het was ook wel extreem. Toen ik thuiskwam nadat ik afgevallen was, viel er een enorme last van mijn schouders. Ik hoefde op zondagmiddag en maandag niet meer verplicht te bakken. De oven hoefde even niet meer aan, wat een rust”.
Meer van Johan
Voordat Johan aan het Heel Holland Bakt-avontuur begon, gingen we langs op 't werk van Johan. Nieuwsgierig?
Robèrt gaat in Doorbakken langs bij Johan. Samen geven ze een mini-bakmasterclass. Doorbakken zie je woensdag 8 januari 2020 om 21.30 uur op NPO 1.