E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De boer op! Heel Hollands Bakken met ingrediënten van eigen bodem

Bakken met producten die afkomstig zijn van eigen bodem is niet alleen hartstikke lekker. Het is ook nog eens heel erg leuk, goed voor het milieu en fijn voor onze boeren.

Heel Holland Bakt!

De boer op! Heel Hollands Bakken met ingrediënten van eigen bodem

Om iets lekkers uit de oven te toveren hoef je in Nederland niet ver te zoeken. Van Limburg tot Groningen en van Brabant, de Achterhoek en Friesland tot Noord-Holland: overal waar je komt zorgen onze boeren voor de lekkerste streekproducten van eigen bodem.

Waar haal je wat? En wat maak je vervolgens met Zeeuwse bloem, Terschellingse cranberry’s, kaas uit Gouda, Zaanse mosterd of appels uit de Betuwe? Wij laten je zien hoe je Heel Hollands Bakt!

 

Van eigen bodem

bron: shutterstock

Het heerlijke aan Holland is dat de natuur het hele jaar door talloze mooie producten in de aanbieding heeft. Bramen, aardbeien, frambozen en bosbessen groeien gewoon langs de kant van de weg. Onze tuinen staan vol met mooie fruitbomen. De pompoenen, boerenkool, tomaten en spruitjes schieten de grond uit. En de boeren zorgen voor volle akkers en gezonde koeien in de wei.

Bakken met producten die afkomstig zijn van eigen bodem is niet alleen hartstikke lekker. Het is ook nog eens heel erg leuk, goed voor het milieu en fijn voor onze boeren. Zij kondigden deze week aan dat ze rondom de kerstdagen opnieuw actie willen voeren vanwege het stikstofbeleid. Dus pak dit weekend eens lekker de fiets en maak een rondje langs de velden. Duik de keuken in met het lekkers van eigen bodem om onze eigen boeren een hart onder de riem te steken. We geven je graag een beetje inspiratie.

 

Zeeuwse bloem

Lepel bloem

Het Nederlandse landschap staat bekend om haar mooie molens. Niet voor niks komen elk jaar honderden toeristen de molens bij Kinderdijk bezoeken. Van oudsher zorgen molenaars ervoor dat we in Nederland bloem van eigen bodem hebben. Lekker voor brood, gebak en koekjes. Wat ons daarin onderscheidt is de Zeeuwse bloem.

Deze bloem heeft een andere structuur dan bijvoorbeeld gewone tarwebloem, omdat hij is geteeld in een zeeklimaat. Daardoor is het rijk aan enzymen en arm aan gluten, wat het ideaal maakt voor koekjes. Ze worden er extra luchtig en lekker bros van. Precies zoals Janny het graag heeft. Zeeuwse bloem is te koop bij de molen en daar kun je bijvoorbeeld deze Utrechtse Spritsen mee maken.

Cranberries van Terschelling

bron: shutterstock

Cranberries komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Canada, maar wij kennen ze in Nederland vooral van Terschelling. Het rode besje groeit eigenlijk alleen in waddengebied, in de rest van Nederland zijn ze zeer zeldzaam. Je kunt cranberries in augustus, september of oktober vers plukken en eten. Maar ook gedroogd zijn ze erg lekker, goed te bewaren en bovendien een graag geziene gast in baksels. Zoals in deze Ho ho ho tulband van Anna.

 

Goudse Kaas

bron: shutterstock

Nederlanders staan wereldwijd bekend als echte kaaskoppen, dus Hollandse kaas kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Goudse kaas uit (de naam zegt het al) Gouda wordt nog steeds gemaakt op boerderijen in de regio en is de meest gegeten kaas. Ben je team hartig? Dan kun je met Goudse kaas perfect hartig bakken. Probeer deze fijne kaasvlinders van Robèrt eens.

 

Appels uit de Betuwe

bron: shutterstock

In Nederland heb je het perfecte klimaat om appels te telen. Ieder jaar groeit hier ongeveer 300 miljoen kilo aan appels! Misschien heb je zelf ook wel een appelboom in de tuin staan. Van knapperig en zuur, tot zacht en zoet. De keuze is reuze. Ook de Heel Holland Bakt-kandidaten zijn dol op een appeltje. Zo maakte Rutger in 2013 deze Brosse appeltaart met amandelspijs. Gwen maakte Apple Cinnamon Rolls, Michiel maakte in 2015 oliebollen met appel en Janny laat je zien hoe je echte Oma’s Appelbollen maakt.

 

Zaanse mosterd

bron: shutterstock

Mosterd is een pittige smaakmaker die je erg goed in hartige baksels kunt verwerken. Traditioneel gezien is de Zaanstreek het centrum van de Nederlandse mosterdindustrie. Specerijenmolen De Huisman aan de Zaansche Schans is de bekendste mosterdmolen van Nederland. Er wordt nog steeds mosterd gemaakt volgens traditioneel (en geheim) recept. Wil je ook eens bakken met mosterd? Ga dan aan de slag met de Kerstkrans maar dan anders van Jacques.

 

Aan de bak

Genoeg inspiratie? Tijd om de boer op te gaan en de streekproducten in huis te halen! Heb je iets lekkers gebakken met producten van eigen bodem? Deel hier je foto of op social media met #HeelHollandBakt en #HHB.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.