Daar komt de bruidstaart
Wit, witter, witst, is de royal wedding cake. Maar ook strak, strakker, strakst! De royal weddingcake is de finale-opdracht van Heel Holland Bakt 2017, een spectaculaire eindopdracht voor een feestelijke vijfde editie. Een royal wedding cake hoort (maar dat is niet in beslag gegoten natuurlijk) helemaal wit te zijn. De structuren van de decoratie gaan dus een extra belangrijke rol spelen. En die komen het mooist uit op een strakke ondergrond – fondant is daar ideaal voor.
Bakkers keuze

Fondant is voor veel bakkers de logische keuze. Zeker voor een bruiloft, want fondant sluit de cake of het biscuit van de bruidstaart goed luchtdicht af, zodat de taart niet uitdroogt tijdens de wellicht iets te lange speech van de getuige. Ook in gebruik is het makkelijk spul: fondant droogt snel. Dat is eigenlijk zowel een voordeel als een nadeel, je moet tijdens het vormen even doorpakken, maar daarna blijft het ook mooi stevig gevormd.
Fondant canvas
Mits goed gedaan, geeft fondant een super strak resultaat dat als een ideaal canvas voor de decoraties fungeert. Hoe krijg je je fondantlaagje zo mooi aansluitend? Door lief te zijn en geduld te hebben. Hoe ga je te werk? Begin met een strakke basis. Zaag je biscuit recht af. Vullen en stapelen maar. Gebruik een isolatielaagje, bijvoorbeeld botercrème, smeer het zo glad mogelijk af, dat voorkomt heuveltjes. Dan de fondant: rol en kneed de fondant eerst een aantal keer zodat het wat soepeler wordt. Zorg dat je de fondant in een cirkel uitrolt.
Uitrollen is een kunst

Rol vanuit het midden en draai de plak fondant zo nu en dan op en om. Een beetje poedersuiker of maïzena op de werkbank voorkomt dat het gaat plakken. Hou de roller weg bij de zijkanten, die moeten niet aflopen – zorg dat je fondant overal dezelfde dikte heeft. Fondant is suiker. En suiker is zoet. Het zoete moet niet gaan overheersen, dus probeer je fondantlaagjes mooi dun uit te rollen. Snij de fondant nu op de juiste maat. Maar hoeveel heb je nodig? Daar is een ezelsbruggetje voor. Neem twee keer de hoogte van de taart en tel daar dan de diameter van de taart bij op. Dus voor een taart van 7 centimeter hoog, met een ø (diameter) van 18 centimeter heb je een fondantcirkel van ø 32 à 34 centimeter nodig. Liever teveel dan te weinig. Rol de fondant over je deegroller, zodat de zijkanten afhangen en plaats voorzichtig over de taart.
Aaien maar

Nu is het de kunst het rokje weg te werken. Begin met het gladstrijken van de bovenkant. Dit kan met een ‘smoother’ of een ‘edger’ of aai met een vlakke, schone hand alle luchtbellen er onderuit. Nu de zijkanten: strijk met de ene hand de fondant beetje bij beetje naar beneden, terwijl de andere hand zachtjes de onderkant van het fondantrokje wegwerkt. Een ‘lazy suzan’, oftewel een draaiplateau, biedt hier uitkomst, omdat je de taart dan niet steeds hoeft te verschuiven. Probeer ook de laatste vouw weg te werken. Strijk nogmaals alles glad om luchtbellen te voorkomen. Snijd het gerokte randje tegen de taart af, hou je mes rondom rechtop. Of gebruik een pizzasnijder. Nu kan het decoreerwerk beginnen, hoera.
Marmerfondant
Tegenwoordig is fondant te krijgen in alle kleuren van de regenboog, maar het zelf doen kan prachtige resultaten opleveren. Marmerfondant maken is echt een eitje. Begin met een witte basis, verdeel de fondant in 3 of 4 delen. Geef met enkele druppels kleurstof ieder deel een andere tint of kleur. Kneed de kleuren een paar keer door en wring ze daarna zoals je een doekje zou uitwringen, niet te vaak, de kleuren moeten niet in elkaar gaan overlopen. Zo, uitrollen maar en de marmerfondant is klaar voor gebruik. Want een beetje kleurrijk mag een huwelijk wel zijn toch?