E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken met bloemen

Lavendel, rozenwater, viooltjes en oranjebloesem. Wist je dat je heel lekker kunt bakken met bloemen? In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden en welke bloemen het meest geschikt zijn.

Bakken met bloemen

nkt misschien dat we een nieuwe lijn Heel Holland Bakt-badschuim op de markt willen brengen, maar nee! Het gaat gewoon over bakken. Wist je dat je heel lekker kunt bakken met bloemen? De smaak is bijzonder en als je je taart decoreert met eetbare bloemen, zet je gegarandeerd een showstopper op tafel. Zin om eens te proberen? In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden en welke bloemen het meest geschikt zijn.

Goed om te weten

Bloemen hebben een unieke en specifieke smaak. Je wil liever niet dat je baksel naar potpourri gaat smaken, dus gedoseerd werken is echt belangrijk. Dat kan soms een kwestie van een aantal keren uitproberen zijn. Combineer je bloemensmaak met andere bijpassende smaken voor een goed tegenwicht. Elke bloem heeft zijn eigen smaak, dat geldt ook voor de eetbare bloemen waarmee je je taart decoreert. We raden je aan om de bloemen niet langs de kant van de weg te plukken. Eetbare bloemen kun je kopen in sommige supermarkten, (online) speciaalzaken of de groenteboer.

Bakken met lavendel

Lavendelcake

Lavendel heeft een sterke geur en smaak en kan al snel overheersend worden in een gerecht. Als je het in je baksel wilt gebruiken, zorg dan voor een subtiele toevoeging. Er zijn veel verschillende soorten lavendel. In de keuken kun je het beste Engelse lavendel gebruiken. Je kunt het vers, gedroogd of in de vorm van lavendelolie of siroop toevoegen. Of voeg wat gedroogde lavendel toe aan je suiker, laat het een aantal weken staan en gebruik de lavendelsuiker in een cake.

Lavendel combineert lekker met: honing, bramen, bosbessen of citroen.

Recept: Lovely Lavender Truffle

Bakken met rozen

Rozentaart

Rozen kunnen worden gebruikt als gesuikerde blaadjes ter garnering op een cake of taart. Als je rozensmaak in je beslag of crème wilt verwerken kun je rozenwater gebruiken. Roos heeft een intense geur en smaak. Deze bloemen worden in het Midden-Oosten veel gebruikt in koekjes, thee, ijs en gebak. Ook hierbij is doseren belangrijk. Rozenwater geeft een écht bloemige smaak aan je baksel en combineert dus lekker met fruitsmaken. Het werkt ook goed bij zuivel zoals yoghurt of (rijst)pudding.

Rozensmaak combineert lekker met: aardbeien, meloen, perzik, chocolade en pistache.

Recept: I promise you a rose garden

Bakken met oranjebloesem

Oranjebloesemcake

Oranjebloesem wordt vooral gebruikt in de vorm van oranjebloesemwater. Het wordt gemaakt van sinaasappelbloesem en wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. Maar ook in Frankrijk, Spanje, Griekenland en het Midden-Oosten kom je dit tegen in zoete gerechten, zoals baklava. Oranjebloesem smaakt naar sinaasappel. Het geeft een lekker zomerse en frisse smaak aan je baksel.

Oranjebloesem combineert lekker met: noten, aardbeien, abrikozen, chocolade of warme specerijen zoals kaneel, anijs, kardemom en kruidnagel.

Recept: Abrikoffiebroodjes

Bakken met vlierbloesem

Vlierbloesemcake

Vlierbloesem wordt veel in de Scandinavische keuken gebruikt, maar maakt de laatste jaren een opmars in Nederland. Het zijn schattige witte bloemetjes met een typische kruidige en muskusachtige smaak. Je kunt vlierbloesem vers en gedroogd gebruiken, maar het wordt ook vaak in de vorm van siroop toegevoegd. Die siroop wordt gemaakt van de besjes van de vlierbloesem. Vlierbloesem heeft een lekkere zomerse en lichte smaak. Daarom hoef je hem niet perse te combineren met een andere smaak als tegenhanger. Maar het kan natuurlijk wel.

Vlierbloesem combineert lekker met: citroen, bramen, honing, pistache, zuivel zoals yoghurt of karnemelk of met een bittertje zoals tonic.

Recept: Komt cake komt kerst

Eetbare bloemen

Violen taart

Eetbare bloemen zien er niet alleen spectaculair uit, ze bevatten ook nog eens veel gezonde voedingsstoffen, zoals diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten. Elke bloem heeft een eigen smaak, dus houd daar rekening mee als je gaat garneren.

  • Oost-Indische kers: smaakt naar tuinkers, kan wat pittig zijn. Bevat veel vitamine C.
  • Viooltjes: heb je in vele soorten en maten. Zijn mild van smaak en zien er prachtig uit.
  • Orchidee: Ziet er super spectaculair uit en heeft een redelijk neutrale smaak.
  • Goudsbloem: De blaadjes kunnen kleurstof afgeven. De smaak is licht peperig, maar niet dominant.
  • Madeliefjes: Vrolijke gele bloemen met een licht bittere en kruidige smaak.
  • Anjer: Kleurrijke bloemen met een kruidnagelachtige smaak. Je hebt ze in verschillende kleuren.

Aan de bak met bloemen

Aline - Nazomers genotZin om een keer een ander bloemetje op tafel te zetten? Bekijk het recept van deze mooie bloementaart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.