Bakbeschermheilige Saint Honoré
De eerste opdracht van de halve finale is een Saint Honoré. Deze gateau, zoals de Fransen zeggen, is bedacht als eerbetoon aan Saint Honoré, de patroonheilige van (banket-)bakkers en patissiers. En aan deze Saint Honoré kleven een paar mooie verhalen uit de patisseriegeschiedenis. Een toepasselijke eerste opdracht, want een beetje extra geluk kunnen de bakkers deze laatste weken wel gebruiken.
Bakker Bisschop

Honoré kwam uit een vooraanstaande Franse familie en was, voordat hij het tot zijn eigen verbazing tot bisschop schopte, bakker. Neem dit gerust met een korreltje zout, we schrijven het jaar 600. Om Heilige te worden moet je omgeven worden door wonderen en dat werd Honoré. Niet alleen hijzelf was verbaasd over zijn benoeming tot bisschop, ook het thuisfront kon het maar moeilijk geloven.
De dame die ooit zijn kindermeisje was geweest, maakte het helemaal bont en verklaarde, zo wil de legende: ‘Pas als de bakkerspeddel* van Honoré verandert in een boom, geloof ik dat hij bisschop is.’ En provocerend stak zij de peddel in de grond, die daarop spontaan uitgroeide tot een stevige boom, een moerbei kennelijk. En dit is slechts één van de wonderen die hem ten deel vielen, ook was er sprake van een wonderbaarlijk en welgemikte zonnestraal, een zingende priester en een glurend kruisbeeld.
Een klassieker in wording
De gateau Saint Honoré, zoals die vandaag de dag wordt gemaakt, is beïnvloed door vele bakkers. Oorspronkelijk werd de bodem gemaakt van een delicaat bladerdeegje waar een met zware room gevulde ring van brioche op lag. De crème die tegenwoordig gebruikt wordt, is bedacht rond 1200 aan de Rue de Saint Honoré. In die straat zat een prachtig zaakje, zoals je ze in die tijd alleen in het rokerige Parijs kon vinden, waar de vermaarde banketbakker Chiboust tussen wolken poedersuiker en warme ovens, de scepter zwaaide. Of de garde eigenlijk, hoe dan ook. Het was zijn idee om, ter ere van Honoré, de room te verlichten met meringue. Zijn bakkermakker August Jullien kwam vervolgens op het uitmuntende idee die Chiboustcrème in soesjes te spuiten en die een knapperige karameldakje te geven. Het is inmiddels een echte klassieker met name bij communievieringen. Nog elk jaar ‘viert’ het Franse bakkersgilde op 16 mei (zijn vermoedelijke geboortedag) Saint Honoré met een uitgebreide… vergadering. Het kan niet altijd feest zijn.
Bakkersgeluk

Als je al medelijden hebt met de bakkers in de tent, bedenk dan dat bakkers het in vroeger tijden nog wel wat zwaarder hadden. Als de broden niet van de gewenste kwaliteit waren (of werd vermoed dat de bakker teveel in zijn eigen voorraadkastje verstopte) werd hij in z'n eigen mandje ** tot wel veertig meter de lucht in gehesen. Om naar beneden te komen moest je... springen. Dan valt het in de Heel Holland Bakt-tent toch weer reuze mee.
De Saint Honoré dus. Dit heerlijk taartje dient onmiddellijk na het maken opgegeten te worden (anders worden de soesjes te zacht). Geniet ervan. En dat Saint Honoré maar mag waken over al onze bakkers! En speciaal over de (halve-) finalisten van Heel Holland Bakt!
* Leuk bakfeitje 1: een bakkerspeddel of ovenschep werd ook een wel een ‘schieter’ genoemd, hiermee werden broden de oven ingeschoten – vandaar het woord ‘inschieten’.
** Leuk bakfeitje 2: die mandjes hielden het gewicht van de bakkers niet altijd – vandaar de uitdrukking 'door de mand vallen', overigens goed te zien in het schilderij 'De Speekwoorden' van Pieter Breugel.