Anouk won Heel Holland Bakt: 'Het was topsport’
Anouk Glaudemans (43) is in het dagelijks leven docent Social Work bij Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Wij kennen haar vooral als winnaar van ‘Heel Holland Bakt’ 2020. Anouk is getrouwd met Niels en heeft twee kinderen; Rosalie van zestien en Victor van twaalf jaar.
Ineens ben je winnaar van ‘Heel Holland Bakt’. Wat gebeurt er dan?

"Ik kan mij dat moment nog zo goed herinneren. Het was koud en we waren al vanaf zeven uur ‘s morgens bezig in de tent en om zeven uur ‘s avonds kwam de uitslag. Toen de verrassende woorden werden uitgesproken was dat voor mij een enorme ontlading. Die acht weken waren echt zwaar. Het was topsport. Toen het over was, kon ik gewoon in slaap vallen zonder te hoeven denken: welke taart moet ik morgen bakken?”
In welke zin was het topsport?
“Het waren de omstandigheden waaronder het allemaal moest gebeuren. Je moet je voorstellen dat ik tussendoor nog gewoon werkte en ook nog een gezin draaiende moest houden. In die tent waren nog meer mensen die heel goed konden bakken. Maar winnen of verliezen zat niet alleen in je bakvaardigheden. Je moet ook kunnen omgaan met stress, je moet snel kunnen schakelen en bijstellen. Ik ben er trots op dat het mij onder die omstandigheden gelukt is.”
Was je ontroerd?
“Ontzettend. Ik zag mijn familie het terrein op komen lopen en ik besefte dat ik het zonder hun hulp nooit gered had. Ik kreeg een brok in mijn keel.”
Hebben je man en kinderen het heel zwaar met jou gehad?
“Ja! Zij hebben wekenlang op eieren gelopen. Als ik al thuis was, was ik er fysiek wel, maar mijn hoofd was ergens anders. Ik ben een enorm betrokken moeder, maar er waren toen ook momenten dat ik onuitstaanbaar moet zijn geweest. Als de kinderen mij iets vroegen reageerde ik: ‘Val papa of iemand anders daarmee lastig, maar mij nu even niet.’ Ik was mij van dat gedrag erg goed bewust en dat voelde helemaal niet goed. En toch zeiden ze steeds: ‘Blijf doorgaan.’ Ik weet nu dat leven met een topsporter zwaar kan zijn.”
Topsporters zijn vaak egoïstisch, gefocust en enorm egocentrisch
“Absoluut, zeker in die laatste week. Ik werd mij ineens bewust van mijn egoïsme. Ik werd ook steeds meer moe. Op mijn werk vroegen mensen: ‘Gaat het goed met je?’ Ze maakten zich echt zorgen om mij.
Robèrt zei: “Dit is hogeschool patisserie, ik ben trots op je.”
“Ik was ontroerd toen ik dat hoorde. Het is niet niks als de meester dat zegt.”
Jullie zouden dit seizoen te lief voor elkaar zijn...

“Ik heb bewezen dat je met lief zijn voor een ander ook kunt winnen. Ik heb het beste in mijzelf naar boven gehaald en ook bij de ander. Ik wil niet winnen omdat bij een ander een taart mislukt of op de grond valt.”
Kun jij boos worden?
“Oh jazeker. Ik heb sterrenbeeld leeuw, een doorzetter. Dat betekent dat ik zowel op mijzelf als een ander goed boos kan worden. Als ik in deze periode van corona thuis honderd keer zeg: ‘Was je handen’ en ik moet het ook nog die 101ste keer vragen, dan kan ik wel ontploffen. Dat heeft te maken met mijn angst en bezorgdheid als moeder.”
Jij bent graag in control?
“Ik wil graag grip hebben. Het leven is keuzes maken en regelen. Dus wat ik kan regelen, regel ik.”
Je moeder vertelde mij dat jij al heel jong een uitgesproken mening had.
“Ja, ik heb altijd een eigen mening en visie over dingen gehad. Ik ben ook iemand die ergens voor durft te staan. Ik had al heel jong het idee dat ik dingen beter kon. Als mijn oma een cake maakte, wilde ik weten hoe ze dat deed. Vervolgens wilde ik zelf boodschappen doen en de ingrediënten kopen. Dat maakte dat ik al vroeg zelfstandig was. Ik ben geen volger. Ik wist al heel vroeg welk pad ik wilde bewandelen.”
Is dat ook opvoeding geweest?
“Ik kom uit een arbeidersmilieu. Het devies was altijd: hard werken en zorg dat je voor jezelf kunt zorgen. Maar pas ook op dat je niet te veel opvalt, want dan kan je kop eraf gehakt worden. Mijn ouders zijn heel betrokken, maar niet op de voorgrond. Ze brachten ons ook bij dat het goed is om te delen. Ik heb geleerd dat je het in het leven samen moet doen.”
Wat zijn je dromen?
“2020 is een jaar om nooit te vergeten. Ik kon drie weken van mijn overwinning genieten en toen stortte door corona de wereld in elkaar. Alles werd afgezegd. Ik gun het mijzelf dat ik dit jaar nog een paar mooie momenten mag hebben die voortkomen uit ‘Heel Holland Bakt’. En natuurlijk hoop ik heel erg dat ik nog de kans krijg een boek te maken. Maar een mooie start is natuurlijk mijn eerste culinaire rubriek deze week in MAX Magazine.”
Anouk iedere week in MAX Magazine

Anouk krijgt een wekelijkse culinaire rubriek in MAX Magazine. “Toen hoofdredacteur Peter Contant mij voorstelde dat ik een rubriek kreeg waarin ik recepten mag delen die gaan over bakken maar ook koken, was ik superblij. Ik vind gezond en gevarieerd eten belangrijk en het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Eten op je bord hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn, als het maar oogt als een feestje!”
Stuur je receptideeën in
Heb jij leuke receptideeën die Anouk kunnen inspireren? Stuur dan je suggestie naar: redactie@maxmagazine. nl onder vermelding van ‘Recept Anouk’. Als jouw recept-idee wordt gebruikt, ontvang je van MAX Magazine een passende attentie.
Bron artikel: MAX Magazine