Anna blikt terug op haar deelname
Daar stond ze dan, de 29-jarige Anna. Met ijskoude handen wachtte ze vol spanning op het verlossende woord. Het was voor haar een droom om in de tent te staan en wát wilde ze graag winnen. Ze is als een korporaal door de tent gegaan, was tijdens haar ‘militaire operatie’ niet snel van haar stuk te krijgen en marcheerde recht op haar doel af. Of om in Anna’s straatje te blijven: ze ging recht door zee en sleepte de welgewilde titel Beste Thuisbakker 2018/2019 binnen!
Anna's eerste reactie

“Ik dacht dat ik flauwviel. Je verwacht het niet en dan zie je ineens je eigen foto! We waren alle 3 supergoed tot aan het bittere einde. Ik had wel positief commentaar gehad, maar dat wil nog niet zeggen dat je jezelf al als winnaar kunt zien. Het was als een droom die uitkwam en ik kan nog steeds niet geloven dat dit echt is gebeurd. Na de finale ben ik met mijn familie uit eten geweest, maar ik zat toen zo in een waas dat ik daar amper wat van mee heb gekregen.”
Over dromen gesproken

“Alle taarten die ik tijdens m’n deelname aan Heel Holland Bakt heb gebakken, zijn tot op detailniveau uitgedacht. Meestal was ik daar een dag mee bezig en vervolgens droomde ik ’s nachts over hoe het eindresultaat zou moeten worden. Als ik vervolgens wakker werd schreef ik snel mijn ideeën op. Qua smaak waren het wel altijd taarten met smaken die ikzelf erg lekker vind haha.”
De eerste ronde

Toen Anna per mail werd uitgenodigd voor de auditie, vaarde ze voor haar werk op zee. Ook zat ze op dat moment in een meeting en gilde ze de hele boel bij elkaar. Uit enthousiasme uiteraard: “Een paar dagen voor de auditie zette ik pas weer voet aan wal. Hierdoor heb ik amper de tijd gehad om te oefenen voor mijn auditietaart. Ik had gelukkig wel al iets bedacht; het werd een cake met kardemom, bosvruchtenjam, frambozenmousse en een frisse yoghurtfrosting. Én ik had er oublies bij gemaakt.”
Therapeutisch

Anna bakt thuis vooral om haar creativiteit ergens in kwijt te kunnen. Als ze terugkomt van het varen, als ze een beetje down is, of juist omdat ze heel vrolijk is. Als Anna aan het bakken is, vergeet ze even alles om haar heen: “Ik heb thuis een ieniemienie keukentje, waar ik me best aan irriteer. Gelukkig heb ik wel 2 keukenmachines! En het maakt niet uit waar ik bak, ik word er in het algemeen heel rustig van. Het werkt heel therapeutisch haha..”
Ik heb even gehuild

Iets wat een minder therapeutische uitwerking op Anna had, was de croquembouche uit aflevering 5: “De soezentoren was een dieptepunt, de mijne was namelijk ingestort. Ik had iets teveel hooi op mijn vork genomen; wilde per se 2 verschillende smaken in mijn soezen en bouwde mijn toren zonder hulpstuk. Dat was heftig. Je maakt gebruik van een andere oven dan je gewend bent, dus mijn soezen kwamen telkens weer anders uit de oven. De ene keer waren ze te ver gegaard en de andere keer waren ze weer te hoog geworden. Ik heb ik weet niet hoeveel series moeten bakken. Ik moest er in totaal alleen al 100 in de toren verwerken.”
“Uiteindelijk had ik karamel op het vuur staan en kwam Robèrt naast me staan. Hij zei: dat gaat niet goed hoor met die karamel, de suiker is aan het greinen. Er ontstaan dan suikerkristallen waardoor de suiker geen karamel meer kan worden. Poging 2 ging ook niet zoals ik het wilde en tot overmaat van ramp stortte mijn toren voor een deel in. Ik ben naar buiten gelopen en heb even gehuild. Ik dacht; dit gaat niet gebeuren als ik voor de camera sta.”
Mijn oma

De soezen waren een dieptepunt voor Anna. Al stond Heel Holland Bakt voornamelijk in het teken van blijdschap en hoogtepunten. Waar Anna ook erg blij van wordt is haar oma: “Mijn oma vond de oud en nieuw-taart helemaal geweldig! Ik ga op oudejaarsdag altijd naar mijn oma toe. Elk jaar maak ik advocaat en chipolata, want daar is ze gek op. Bij het bedenken van het recept voor oud en nieuw dacht ik; ik wijd deze taart helemaal aan mijn oma.”
“Ik bak elk weekend wel iets. Doordeweeks zit ik intern op de kazerne en als ik op een vrij moment naar oma ga neem ik altijd wel iets lekkers mee. Vaak zijn dat spritsen of een boterkoek. Vooral wat oma’s lekker vinden dus. Ze is echt nog zo’n oud boerinnetje, die vroeger altijd alles zelf maakte en nooit naar de winkel ging. Ze had laatst een sprits gekregen van de bakker, maar dan zegt ze later tegen mij: ik vind die van jou toch echt lekkerder!”
Een leven na HHB?

Anna heeft na de finale nog iets voor haar oma gebakken, maar wil heel even uit de keuken blijven en vooral bijkomen van alle hectiek. “Het is een grote droom om iets voor mezelf te beginnen. Het liefst start ik een lunchroom. Al heb ik het bij de marine nog onwijs naar mijn zin. Als ik maar bezig kan zijn met mijn passies, dan is het goed.”
Smaakt naar meer

Wil jij de Geniet van je zondag van Anna maken?
Maandag 4 februari is Anna te gast in Smaakt naar meer, om 22.10 uur op NPO 1.
Meer weten over Anna?