E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Spekkoek orchidee

Guido

Recept van
Guido

Taart
Cake
Expert
(0) reviews

Ingrediënten

Spekkoek

  • 16 eiwitten
  • 500 gram poedersuiker
  • 500 gram boter
  • 20 eidooiers
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 8 vanillestokjes
  • 2 theelepels koek-speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 nootmuskaat om te raspen
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 0.5 theelepel kardemonpoeder
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 0.25 theelepel foelie
  • 0.5 theelepel cacao
  • 1 theelepel pandanpasta
  • gele kleurstof
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater
  • sinaasappel (rasp)

Victoria beslag

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 100 gram suiker
  • 0.5 eiwit
  • snufje cacao
  • snufje kaneel

Garnering

  • 400 gram rode rolfondant
  • 50 gram bruine rolfondant
  • 400 gram blanke amandelmeel
  • 400 gram poedersuiker
  • 100 milliliter gepasteuriseerde eidooier
  • limoen (rasp)
  • 2 eetlepels oranjebloesem
  • 500 gram isomalt
  • 20 gram tylose poeder
  • 400 gram gum paste
  • paarse kleurstof

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160°C (alleen bovenwarmte/grilstand).
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Leg 2 springvormen met een diameter van 16 centimeter klaar. Vet ze in en bekleed met bakpapier.

Spekkoek

  • Klop eiwitten met 1 eetlepel poedersuiker luchtig.
  • Klop boter met overige poedersuiker glad.
  • Meng vervolgens de eidooiers een voor een door het botermengsel en klop circa 10 minuten door.
  • Spatel bloem en het merg van de vanillestokjes door het botermengsel.
  • Spatel als laatste de eiwitten door het beslag.
  • Verdeel in 4 gelijke delen.
  • Houd 1 deel ‘neutraal’.
  • Maak 1 bruin beslag: voeg daar koek- en speculaaskruiden, kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, kardemompoeder, anijs, folie en cacao aan toe. Meng goed door.
  • Voeg aan 1 beslag pandanpasta toe.
  • Breng 1 beslag op smaak met oranjebloesem, sinaasappelrasp en kleur oranje met de kleurstof.
  • Doe alle beslagen in spuitzakken.
  • Spuit een dun laagje beslag in de springvormen.
  • Zet de springvormen 10 minuten in het midden van de oven.
  • Haal uit de oven en spuit een tweede laagje in de vormen.
  • Bak weer 10 minuten in het midden van de oven.
  • Ga zo door tot alle beslag op is. Maak ieder laagje een andere kleur.
  • Laat vervolgens afkoelen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.

Victoria beslag

  • Meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het beslag 10 minuten in de warme oven.

Garnering

  • Kneed rode en bruine rolfondant door elkaar. Rol dun uit.
  • Haal de spekkoeken uit de vormen en stapel ze op elkaar.
  • Maak een ‘bloempot’ om de cakes heen door de rolfondant er omheen te wikkelen.
  • Doe amandelmeel en poedersuiker in een blender en hak tot een fijne meel ontstaat.
  • Voeg eiwit, limoenrasp en oranjebloesem toe en mix tot een mooie marsepein.
  • Maak marsepeinen wortels en bladeren.
  • Smelt isomalt en kleur met de paarse kleurstof.
  • Stort op een siliconen matje en gebruik handschoenen om de isomalt tot stengels te vormen.
  • Maak eventueel van gumpast, tylose en kleurstof decoratiebloemen. Laat minstens 2 uur drogen.
  • Smelt uiteindelijk de isomalt-stengels een beetje om aan de bloemen te bevestigen.
  • Decoreer de spekkoek met marsepeinen wortels en bloemen en decoratiebloemen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.