E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koekhuisje

Met dit klassieke koekhuisje maak je de kerst compleet! Proef de kerst met de kruidige smaken van gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Menno

Recept van
Menno

Taart
Cake
Koekjes
Moeilijk
(79) reviews

Ingrediënten

Koek

  • 750 gram tarwebloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneel (gemalen)
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagel
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 240 gram roomboter
  • 220 gram kristalsuiker
  • 360 milliliter molasses
  • 2 eieren

Icing

  • 3 eiwitten
  • 675 gram poedersuiker
  • 3 theelepels citroensap

Samenstellen

  • Haagse hopjes
  • chocoladestengels
  • Trekdrop

Bereidingswijze

Voorbereiding voor het koekhuisje

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Maak van karton of bakpapier mallen van het koekhuisje.

Koek

  • Meng bloem, baksoda, zout, alle specerijen en de sinaasappelrasp in een kom.
  • Smelt boter in een pan en laat even afkoelen.
  • Roer suiker en molasses erdoor en vervolgens de eieren.
  • Giet het vloeibare mengsel bij de bloem en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het te plakkerig blijft.
  • Verdeel het deeg in zes stukken en koel tot het stevig genoeg is om uit te rollen.
  • Rol de deegplakken apart uit en snijd in de vorm van het huisje dat u wilt bouwen.
  • Leg de stukken deeg op de bakplaten en bak kleinere stukken circa 7-8 minuten en grotere stukken circa 10-14 minuten in de hete oven.

Icing

  • Klop eiwitten schuimig.
  • Voeg al kloppend poedersuiker eetlepel per eetlepel toe aan de eiwitten.
  • Voeg het citroensap toe en blijf kloppen tot stijve pieken.
  • Bedek de icing met een vochtige doek tot gebruik.

Samenstellen van koekhuisje

  • Spuit een randje icing langs de rand van de achterkant van het koekhuisje en duw de zijkanten er in.
  • Spuit een randje icing aan de achterkant van de voorkant van het gebouw en duw voorzichtig in de ‘zijmuren’ van het huisje.
  • Spuit wat icing op de bovenkant van de voor en achter gevel en druk hier het dak tegen aan.
    Bouw op die manier het koekhuisje op.
  • Plaats het koekhuisje op een serveerschaal en decoreer met icing en snoepgoed.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.