E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bramen Cheesecake Charlotte

Gebaseerd op een klassieke sponscake, maar deze Charlotte-Russe is gevuld met een bramenmousse met roomkaas. Om je lange vingers bij op te eten.

Menno

Recept van
Menno

Taart
Expert
(34) reviews

Ingrediënten

Lange vingers

  • 3 eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 80 gram tarwebloem
  • 10 gram maïzena

Sponscake

  • 2 eieren
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • mespuntje zout
  • 145 gram tarwebloem
  • 18 milliliter volle melk
  • 18 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille-extract

Bramenmousse

  • koud water
  • 6 gelatine blaadjes
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram verse bramen
  • scheutje water
  • 250 gram roomkaas

Samenstellen

  • 250 gram verse bramen
  • lint
  • verse munt
  • Crème de cassis (zwarte bessenlikeur)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een Charlotte vorm en springvorm klaar. De springvorm moet net een maatje kleiner zijn dan de Charlotte vorm. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
  • Leg spuitzakken klaar.

Lange vingers

  • Split de eieren en zorg ervoor dat het eiwit helemaal schoon is.
  • Klop eidooiers met 40 gram suiker wit en romig.
  • Klop in een andere kom eiwitten stijf met het zout.
  • Zodra het eiwit schuimig is, voeg de resterende 50 gram suiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
  • Meng voorzichtig de eiwitten door de eidooiers tot een massa.
  • Spatel voorzichtig bloem en maïzena er door en blijf roeren tot het een gladde massa is.
  • Doe het deeg in een spuitzak.
  • Spuit met een glad spuitmondje het deeg in strepen van 10 centimeter lang op de beklede bakplaat.
  • Bestrooi het deeg met suiker en bak 10-15 minuten in de oven.
  • Laat de lange vingers na baktijd afkoelen op een rooster.
  • Laat de oven aan staan.

Sponscake

  • Doe eieren, suiker en zout in een mengkom en klop met een mixer ongeveer 5 minuten door totdat de eieren in volume zijn toegenomen en wit zijn geworden.
  • Spatel voorzichtig de bloem er doorheen.
  • Meng in een andere kom melk, olie en vanille-extract.
  • Voeg wat van het ei-bloemmengsel toe en meng goed door elkaar.
  • Giet dit vervolgens bij het ei-bloemmengsel en vouw het er doorheen tot het volledig gemengd is.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de cake circa 35 minuten in de hete oven.

Bramenmousse

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de slagroom en basterdsuiker lobbig en zet koel weg.
  • Pureer de bramen met een klein scheutje water, doe in een pannetje en breng tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de uitknepen blaadjes gelatine toe en meng tot deze opgelost zijn.
  • Laat de bramenpuree afkoelen.
  • Klop de roomkaas zacht en voeg de afgekoelde bramenpuree toe.
  • Meng tot een egaal mengsel.
  • Spatel voorzichtig door de lobbige slagroom.
  • Zet koel tot gebruik.

Samenstellen

  • Bekleed de Charlotte vorm met plasticfolie.
  • Besprenkel de niet gesuikerde kant van de lange vingers licht met wat crème de cassis.
  • Zet de lange vingers tegen elkaar aan tegen de wand van de Charlotte vorm. Zet de gesuikerde kant tegen de wand van de vorm.
  • Snijd de sponscake in drie lagen.
  • Schep 1/3 deel van de bramenmousse in de vorm en leg hier een deel van de verse bramen op. Bewaar wat bramen voor de garnering.
  • Leg hier een cakelaag op en besprenkel met crème de cassis.
  • Herhaal tot de cakelagen op zijn.
  • Zet de Charlotte in de koeling en laat minimaal 3 uur opstijven.
  • Stort de Charlotte op een bord.
  • Garneer de Charlotte met verse bramen en muntblaadjes.
  • Strik eventueel een lint om de lange vingers.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.