E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… GELUKKIG NIEUWJAAR!

Michiel

Recept van
Michiel

Brood
Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Zoete vulling

  • 100 gram gedroogde appelstukjes
  • 100 gram calvados
  • 150 gram krenten
  • 150 gram Armagnac
  • 50 gram stemgember
  • 1 vanillepeul

Oliebollenbeslag

  • 1000 gram patentbloem
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1 liter melk
  • 2 eieren
  • 35 gram verse gist
  • 10 gram kerriepoeder
  • 50 gram stemgember

Mangocrème

  • 80 gram mangopuree
  • 1 citroen
  • 1 gram gemalen chilipeper
  • 125 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 60 gram koude boter
  • snufje zout

Bakken

  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Zoete vulling

  • Meng calvados en armagnac in een grote pot.
  • Voeg de vruchten (behalve de gember!) en vanillepeul toe en laat weken. Liefst overnacht.
  • Giet de vulling in een zeef en laat goed uitlekken.
  • Druk het laatste beetje vocht er uit. Door te veel vocht krijg je een zompige oliebol die moeilijk gaar te krijgen is.

Oliebollenbeslag

  • Doe bloem in een beslagkom en meng hier de suiker doorheen.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Strooi het zout op de rand van de bloem en verkruimel gist in het kuiltje.
  • Voeg eieren toe.
  • Warm de melk even op en schenk in het kuiltje.
  • Meng de ingrediënten tot een glad beslag.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  • Snijd de stemgember in kleine blokjes.
  • Meng 50 gram gember en kerriepoeder door het ene beslag.
  • Meng de zoete vulling en de gember door het tweede beslag.
  • Laat goed rijzen.

Mangocrème

  • Meng suiker met mangopuree en breng op smaak met citroensap en chili.
  • Zeef de eidooiers en voeg toe.
  • Verwarm dit mengsel in een pan met dikke bodem op laag vuur tot een dikke crème ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en roer de koude boter erdoor.
  • Laat goed afkoelen.

Bakken

  • Verwarm de frituurpan voor op 175˚C.
  • Gebruik een ijsknijper om mooie gelijkmatige oliebollen te maken.
  • Laat ze rustig in het vet zakken, niet te veel tegelijk.
  • Begin met de zoete oliebollen. Bak ze in circa 10 minuten goudbruin.
  • Doe hetzelfde met de kerrieoliebollen.
  • Serveer de zoete oliebollen met poedersuiker en de hartige met de mangocrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.